Olvasói: „Szeretnéd, ha csak 70-nel motorozhatnál? Jó úton jársz!”

Olvasói: „Szeretnéd, ha csak 70-nel motorozhatnál? Jó úton jársz!”

- Kategória: Hírek
20

Milyen lenne, ha a Mátrában mindenhol csak 70-nel motorozhatnál, de az autók továbbra is 90-nel előzgetnének téged? Sajnos ez nem csak egy rossz vicc... 

Csaba levele már vagy négy napja postafiókban pihent, de most különös apropót kapott: hosszú idő óta nem volt ilyen fekete hétvége az utakon, hogy 24 óra alatt három motoros veszítse életét. Tegnap délután Bakonyjákónál nézte el egy motoros a kanyart, este Öttömösnél traktornak ütközött egy SRAD, ma pedig a hetes úton hunyt el egy társunk.

Az öttömösi baleset helyszínelése (MTI/Donka Ferenc)

A tragédiák önmagukban is szörnyűek, de Csaba szerint a következményeikkel is számolnunk kell - pár ilyen eset, és itthon is gyorsan „Ausztria” lesz...

Sziasztok Hegylakók! Elnézést, hogy fogadatlan prókátorként ugatok bele, de láttam már ilyen helyzetet, ami otthon megy mostanában. Igen, otthon, én jelenleg Alsó-Ausztriában lakom, motorozom. Itt is kenik neki  ezerrel (főleg a supermotósok!), de korántsem úgy, mint a Mátra vagy Héreg lovagjai.

2017 óta ismét nő a motorosforgalom az utakon, és ezzel együtt az okozott balesetek száma is

Gondoltam, szólok: tudjátok, mi történt itt Ausztriában, mikor sorra törték magukat a motorosok?

- Először minden hétvégén megszállták a zsaruk a szerpentineket (Ismerős? Csesznek, Héreg... soroljam?)

- Elkezdtek minden apróságért kötözködni az erre járó motorosokkal (Fékkar, CO-kibocsátás, öreg fékfolyadék... Nahát, pont mint otthon az utóbbi egy évben.)

- Végül megelégelték, hogy Alsó-Ausztriában történik az osztrák motoros balesetek negyede (!), ezért egyszerűen kitáblázták a szerpentineket: „70-es sebességkorlátozás csak motorkerékpároknak”.

- Idén pedig egyszerűen lezártak egy csomó utat márciustól novemberig a motorosok elől - majd jöhetnek karácsonykor szerpentinezni...

Milyen szép szerpentin! Igazán kár, hogy csak télen motorozhatsz rajta, hála a korábbi baleseteknek (Forrás: regionalwolfenbuettel.de)

Szeretnél Gyöngyöstől Egerig hetvennel cammogni? Esetleg egy behajtani tilos táblát Héregre? Jó úton jársz, Ausztriában ide vezetett a sok botcsinálta Marquez-mutatvány.

Ideje az önmérsékletnek, mielőtt mások mondják meg: hol és mennyivel motorozhatunk.

Hegylakók különvélemény:

Sajnos tagadhatatlan, hogy idén az átlagosnál több tragikus kimenetelű baleset történt az utakon, csak az elmúlt egy napban három. Tegyük hozzá: az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a motorok száma és a benzinfogyasztás, tehát várható volt, hogy több incidens történik.

Ha valaki kételkedne Csaba szavaiban: ilyen szigor van a „Motorral csak 70” szakaszokon Ausztriában...

Már csak az a kérdés, hogy év végén milyen szám áll majd a „motoros által okozott” ütközések rubrikában, és mennyi lesz a „motoros részvételével történt” eset. Még két-három hónap, szóval azt javaslom, várjuk ki, és akkor törjünk pálcát akár az autósok, akár „Héreg lovagjai” felett.

Continental 2019