Durván nőtt 2019-ben a motorosok által okozott balesetek száma

Durván nőtt 2019-ben a motorosok által okozott balesetek száma

- Kategória: Hírek

Arányaiban nem változott, de a nagyobb forgalom miatt jelentősen nőtt a sajáthibás motorbalesetek száma – derült ki a rendőrség friss jelentéséből.

 

Mielőtt valaki elkeseredne a számokon, gyorsan tegyük hozzá, hogy minden más kategóriánál gyorsabban bővül itthon a nagymotorok száma: évente 10-12 ezer darab új és használt kétkerekűt hozunk be, vagyis a hozzávetőleg 6-7%-kal nő az állomány, és jövőre elérheti a kétszázezer (!) darabot.

A rendőrség friss adatai a 2019-es közúti balesetekről. Jelentősen csökkent, de így is hatalmas szelet a bringások és gyalogosok 16%-os aránya az okozók között

Ez azért nagy szó, mert az ezredforduló óta megduplázódott a motorkerékpárok száma: akkor még csak 91 ezren motoroztunk, idén év végén pedig már közel 190 ezren.

Nőtt a motorosok által okozott balesetek száma

Tavaly egész évben 666 alkalommal helyszíneltek szabálytalan motoros miatt, de idén már novemberben alaposan túlszárnyaltuk ezt: 743-szor okoztunk galibát.

Tovább nyílik az olló: 2016-ban megfordult a sorrend, és azóta a motorosok egyre több, míg a segédmotorosok egyre kevesebb balesetet okoznak. Idén 743-555-re „vezetünk”, pedig három éve még a robogósok vitték a pálmát… (Kép: MTI/Hegylakók Motoros Magazin)

Gyorsan tegyük helyre ezt a 743 esetet, mielőtt a napilapok is felkapják a témát, és rögtön pálcát törnek a motorosok felett. Az utóbbi tíz évben, azaz 2009 és 2019 között 31%-kal nőtt a hazai nagymotorok száma (141 956-ról 185 712-re), míg az okozott balesetek mennyisége gyakorlatilag megegyezik:

2009-ben 742, 2019-ben pedig 743 saját hibás motorbaleset miatt helyszíneltek a rendőrök.

Szóval mindenki nyugodjon le: addig nincs baj, amíg tízévenként legalább harmadával nő a motorok száma, miközben a baleseteké nem változik. Persze ettől még továbbra is melegen ajánljuk, hogy mindenki képezze magát, vegyen részt pályanapokon, tréningeken! Ezáltal még jobban élvezze a motorozást, ne okozzon balesetet, sőt tudatosabb motorosként bátran védje ki a sofőrök hibáit, figyelmetlenségeit.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz