Online lekérdezhető, hogy árt-e az E10-benzin a motorodnak

Online lekérdezhető, hogy árt-e az E10-benzin a motorodnak

- Kategória: Gyorshírek

Noha január elseje a hivatalos dátum, máris elkezdődött az átállás – elindult Magyarországon az E10 üzemanyag forgalmazása, mely a korábbi E5-öt váltja.

 

A változás lényege röviden, hogy 6,4-ről 8,2 százalékra nő a biológiai eredetű összetevők aránya, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy lényegesen több etanol kerül a benzinbe. Ezzel Magyarország is csatlakozik az E10 üzemanyagot használó államokhoz, mint például Németország.

Honnan tudom, hogy árt-e az E10?

Ha aggódsz, hogy a magasabb etanoltartalom kárt tesz az autód, motorod üzemanyagellátó-rendszerében, akkor két dolgot tehetsz:

– OMV 100 oktános benzint tankolsz, ugyanis abba – kivételesen – nem etanolt, hanem dupla mennyiségű etil-tercier-butil-étert kevernek.

– Rákeresel, hogy a Te géped alkalmas-e E10-üzemre.

Néhány márka modelljei (pl. Kawasaki) csak 2006 után váltak alkalmassá az E10-üzemre – a lenti listából kikeresheted, hogy a Te géped használható-e az új üzemanyaggal

Utóbbit könnyen megteheted, ugyanis a német piacon több ilyen alkalmazás és gyűjtemény működik. Az E10-kompatibilis motorkerékpárok listáját a gyártók oldalán, az ACEM E10 címen találod, míg az autók interaktív keresője az E10 Tanken oldalon elérhető.

Kapcsolódó anyag: Tényleg jobban megy prémiumbenzinnel? Tények és tévhitek az üzemanyagokról

Continental 2019

Facebook Comments