A benzinkutas válaszol: Továbbra is E5-öt árulunk, kár hisztizni

A benzinkutas válaszol: Továbbra is E5-öt árulunk, kár hisztizni

- Kategória: Gyorshírek

Kissé nyers Barna stílusa, de egy mondattal lezárja az E10 körül zajló hisztit: ha tartasz tőle, akkor ne olyat tankolj.

Sziasztok Hegylakók! Agybajt kapok a sok önjelölt szakértőtől, akik világvégét kiáltanak, mert duplájára nőtt a benzin etanoltartalma. Nekik üzenem, hogy

 • Nem a duplájára nőtt,
 • Nem a benziné, hanem az összes üzemanyagé.

Mindenki nyugodjon le, mert nem kétszer annyi lett az etanol, hanem „6,4-ről 8,2 százalékra nőtt a biológiai eredetű összetevők aránya.” Szó sincs világvégéről... - írja.

Nem muszáj E10-et tankolnod, csak ha szeretnél

Nálunk a benzinkúton is minden nap jön egy (több), aki felteszi a világ leghülyébb kérdéseit:

 • Ki téríti meg a kárt, ha tönkremegy a motor?
 • Hány nap alatt kell kiautóznom, hogy „ne romoljon meg”?
 • Ezt is csak nyáron szabad tankolni, mint az E85-öt?
Megnéztük: a legközelebbi benzinkúton valóban többféle E5-öt is árultak, az árkülönbség csak 15 forint volt az E10-zel szemben

Eszerint tudja, mi az E85, valószínűleg már használta is, most meg farkast kiált, mert 8% etanol lesz a benzinben... Ugyanazt mondom neki is, mint a többieknek:

ha tartasz tőle, akkor miért veszel E10-et?

Mi továbbra is E5-öt árulunk (pontosabban: továbbra is árulunk E5-öt), ráadásul szinte egy árban van az E10-zel. Azért bajlódik, mert az E5 (pl. 98-as, 100-as) 10-20 forinttal drágább?

Vagyis csak annyira kell félni az E10-től, mint laktózérzékenynek a házitejtől: ha tudod, hogy bajod lesz tőle, akkor ne azt vedd - ilyen egyszerű.

Kapcsolódó anyag: online lekérdezhető, hogy árt-e az E10 a motorodnak.

Continental 2019

Facebook Comments

15 Comments

 1. József Kócsák

  Az E10-es üzemanyagot (az elnevezés alapja az, hogy nagyjából tíz térfogatszázalék jelent hét energiaszázalékot) már alkalmazza számos nyugati ország az autók motorjának károsodása nélkül, a többi visegrádi ország pedig szintén tervezi a bevezetését. A forgalmazóknál a jövőben is elérhető lesz a biokomponensektől mentes, magasabb oktánszámú prémium üzemanyag. Felmerülhet azonban, hogy – mivel a benzinnél csak a 95-ös oktánszámúra vonatkozik az előírás – visszatér a kutakra a 98-as, tekintettel arra, hogy esetleg egyszerűbb lehet az előállítása a finomítókban, mint a bekeverés.

 2. @jzsefkcsk:disqus „A forgalmazóknál a jövőben is elérhető lesz a biokomponensektől mentes, magasabb oktánszámú prémium üzemanyag.”

  Ezt kifejtenéd, kérlek? Tudomásunk szerint nincs ilyen: minden üzemanyagfajta etanolos. Leszámítva az OMV 100-at, de abban is van etil-tercier-butil-éter, ami szegről-végről etanolszármazék.

  1. A víz meg hidrogénszármazék. A szerves kémia nagyon sok meglepetést tartogat azoknak, akik csak a névhasonlóság alapján analizálják a vegyületeket.
   Amíg nem volt etanol benne, addig ólom-tetraetil volt a kopogáscsökkentő adalék vagy 80 évig. Végülis szegrőlvégről etanolszármazék.

 3. Sose értettem, miért megy el kereskedelembe dolgozni, akit idegesítenek az emberek? Aki ilyen gyökér, mint a posztíró, az menjen el traktorozni, ott nem kell beszélgetni senkivel!

  1. Jurida Vlad

   Ha idióták járnak be, nem a kereskedelem hibája, sem azé aki ott dolgozik! Én az ostoba idiótákat, bárhol elküldöm a faszba!

 4. juhász róbert

  50 Ft. a95 ös és a 100 as közötti különbség a mólnál.

  1. Ami elenyésző ahhoz képest amit meggátolsz vele…..

 5. “Megnéztük: a legközelebbi benzinkúton valóban többféle E5-öt is árultak, az árkülönbség csak 15 forint volt az E10-zel szemben”
  HOL??? Mikor??? Dunakeszin speciel 3 külön kúton (Shell, Mol,Lukoil) néztem a hétvégén és SEHOL nem volt E5-ös a 95-nél!!!

  A 98-as TOTÁL ELTŰNT, egyiknél sem volt!!!!

  Miért tankoljak 100-ast plusz 30-40forintért??
  Ja és az arany középút a 98-as SEHOL ugye!!! Végül Auchan aut. kúton tankoltam 98-as E5-öt!
  98-ast direkt kivonják, vedd a hiszti miatt a drágát!

  1. „HOL??? Mikor???”

   A cikk előtt egy nappal, január 10-én, Budaörsön, az első utunkba kerülő töltőállomáson készítettük a fotót: a 95/E10-nél 15, illetve 25 forinttal volt drágább a kétféle E5 üzemanyag.

   1. Jurida Vlad

    Áruld már el nekem, mi baja lesz az E10-től az motorodnak, autódnak?

    1. Kötekedő stílus…
     Mert TE egy abszolút szakértő vagy és VALÓS, több ezer kilóméter és több száz liter E10-es tankolása UTÁN szakértőkkel együtt TÖBB ilyen használt motort megbontottatok és tüzetesen átvizsgáltatok…stb.stb. és ezen tudások birtokában vagy ilyen eltökélt kérdező? Ja, nem…
     Amúgy..
     NEM azt írtam, húha stresszelek, bajom lesz stb.. HANEM leírtam ÉN nem láttam a cikkel ellentétben E5 már 3 kúton és eltúnt a 98-as is. CSAK szeretnék választani. DE nem fikáztam, nem riogattam.
     Csak örülnék, ha minden kúton megmaradna a 98-as E5 is, hogy legyen választási lehetőségem. De nagyon gyanúsan nem hagyják. Ennek adtam hangot.

     1. Jurida Vlad

      Láttam már pár motort, autót belülről! Sőt, a sajátomat is, amit felváltva tankoltam E85-E5 benzinnel, másfél évig. Az kb 50000km. Minden tökéletes állapotban van benne. Sem az üzemanyag rendszernek, sem a motor alkatrészeknek nincs bajuk. Abban igazat adok, hogy rég eltűntek a 98-asok a kutakról, mert lett helyettük 100-as. De nem mindenhol. Kisebb maszek kutakon megtalálható, az OMV-nél van 95 performance E5-ös. Pár forinttal drágább a simánál. Minek választani, ha eddig sem válogattál. 95, mindegy hogy E5,vagy E10.

   2. Akkor épp kifogták, vagy Budaörsön minden kúton van ilyen bő választék.
    Én is csak valós tapasztalatomat osztottam, ahogy írtam, DUankeszin 3 külön kúton E5 sehol, ahogy a 98-as is eltűnt! 🙁

  2. Jurida Vlad

   Milyen problémát okoz az E10 az autódban vagy a motorodban?

Válasz