Törleszd az autó- és motorhiteled vagy sem?

Törleszd az autó- és motorhiteled vagy sem?

- Kategória: Cikkek

Elképesztően sok téves infó kering a világhálón a hiteltörlesztésről, ideje hát rendbe tenni a témát. Fizess vagy sem?

 

Alig két hete, 2020. március 18-án hirdették ki a hitelmoratóriumot, ami leegyszerűsítve annyit takar, hogy 2021. januárig nem kell fizetni a hitelre, lízingre vett új- és használtmotorok törlesztőrészleteit. Ide tartozik - kis túlzással - az összes kölcsönszerződés, és a rendelet alapján „az üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap.”

A hitelek tőke- és kamatfizetését felfüggesztik év végéig, beleértve az autókra, motorokra felvett kölcsönökét is

Automatikusan életbe lép a moratórium, tehát aki nem szeretne fizetni, annak nincs további teendője. Viszont közeleg a hónap eleje, vagyis aki továbbra is rendben törlesztene, annak ezt kezdeményezni kell bankjánál. A megkérdezett pénzintézeteknél rendre azt mondták, hogy senki ne menjen be ezért a bankba - online nyilatkozhatnak arról az autó- és motortulajdonosok, hogy szeretnék-e tovább fizetni a részleteket.

Mi lesz azzal, aki nem fizet idén?

Adott bankon belül is változhat, hogy milyen többletköltsége lesz a halasztásnak, attól függően, hogy milyen hitelkonstrukciót választott az ügyfél az autó- vagy motorhitelre.

Kétféle módon változhat a visszafizetés az idei halasztás után: hosszabb futamidővel és azonos törlesztőrészlettel vagy változatlan futamidővel, de magasabb törlesztővel folyik tovább

Viszont az nem több hangulatkeltésként, hogy a halasztás miatt felhalmozódott kamattal nőne a tőke összege is, tudniillik feketén-fehéren ott áll a Magyar Közlönyben, valamint az MNB állásfoglalásában: tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a azt követően nem lehet kamat összegével növelni, vagyis nincs lehetőség kamatos kamat megfizettetésére.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz