Kijárási tilalom helyett korlátozás: motorozhatsz vagy sem?

Kijárási tilalom helyett korlátozás: motorozhatsz vagy sem?

- in Hírek

Holnaptól kéthetes kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon, de ez nem azt jelenti, hogy nem léphetsz ki az utcára.

Tisztán látszik, és ezt hangsúlyozták is, hogy a kijárási korlátozás nem börtön: elhagyhatod a lakásod, házad. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletet itt olvashatod, mi pedig röviden összefoglaljuk, milyen gyakorlati hatásai vannak az intézkedésnek.

Kijárási tilalom helyett korlátozás

Ezek a legfontosabb változások:

  • Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatóak, de 65 év felett csak 9 és 12 óra között, és vice versa.
  • Ez nem lakhelyelhagyási tilalom, vagyis bármikor kimehetsz sétálni, de csak családtagjaiddal (egy címen élőkkel), és kötelező 1,5 méteres távolságot tartanod másoktól.
  • Bármilyen bevásárlást elintézhetsz (65 év alatt 12 órától és vice versa), de arra kérnek, és mi is azt javasoljuk, hogy lehetőleg ne menj minden nap – próbáld egyszerre megvenni, amire a következő napokban szükséged lehet.
  • Igen, motorral is mehetsz bevásárolni, de ne hidd, hogy ez ürügy lehet az öncélú tekergésre – egyik rendőr sem hiszi el, hogy Érdről pont Mátraházára mentés kifliért, a szabályszegőkre pedig pénzbüntetés vár.
  • Aki megszegi a korlátozást, minimum ötezer, legfeljebb 500 ezer forintos bírsággal sújtható.
Motorral is elmehetsz vásárolni, de alapvetően ezt sem ajánlják, a tömeg pedig egyenesen kerülendő

Vagyis tulajdonképpen csak egy dolog változott: most már nem javasolják, hanem előírják, hogy kerüld a felesleges autózást, motorozást és érintkezést más emberekkel. Köszönjük, ha betartod!

Kapcsolódó anyag: A jogász válaszol – sporttevékenység a motorozás?