A jogász válaszol: motorozás mint sporttevékenység?

A jogász válaszol: motorozás mint sporttevékenység?

- Kategória: Cikkek, Közélet

Legtöbben azt pedzegették a reggel bejelentett kijárási korlátozás kapcsán, hogy a lehet-e a motorozás „egyéni szabadidős sporttevékenység”, vagyis kifejezetten engedi-e a rendelet, hogy nyeregbe pattanjunk.

 

Állandó jogi szakértőnk, Valmont most is a segítségünkre sietett, és lefordította a rendeletet „magyarra”, hogy a laikusok is értsék, pontosan mi a cél. Röviden: lehet motorozni, de nem ajánlott, és véletlenül sem lesz sporttevékenység.

A motorozás nem sporttevékenység

Alapvetően az a kijárási korlátozás a lényege, hogy az emberek ne találkozzanak, ne érintkezzenek egymással, azonban a kutyasétáltatás vagy (egyedül) futás elfogadható, sőt már-már javasolt, hogy ne buggyanjanak meg a négy fal között. Futás során nem fogsz kezet másokkal, sőt jó eséllyel nem is kerülsz 1,5 méternél közelebb a többi emberhez, ami egyébként szintén előírás a mai rendelet szerint.

Láttam az egyik hozzászólásban, hogy arra is hivatkoznak: szabadon látogathatóak a benzinkutak. Ez alatt senki ne azt értse, hogy így szeretnék kiszolgálni a hétvégén 3-400 kilométert motorozókat - ez csupán annyit tesz, hogy nyitva maradhat a töltőállomás, hogy a munkába járók vehessenek üzemanyagot maguknak, és ne kényszerüljenek tömegközlekedésre (Kép: MOL Motoros Family)

Ebből gondolom sejtitek, hogy kifejezetten a futásra és hasonló hobbikra vonatkozik a sporttevékenység kifejezés, a motorozás pedig (leszámítva a reggel már említett pályázást) nem az. Jól tudjuk, mindenki szeretné, ha kiderülne, hogy bármennyit motorozhat kedvére,

de józan paraszti ésszel átgondolva sem lehet sporttevékenység, ha valaki elmegy túrázni, csavarogni a motorjával.

A motorozás nem más, mint egy közlekedési forma. Itt a kulcs az, hogy a kormányrendeletnek megfelelően csak „nyomós indokkal” lehet elhagyni a lakást - mindenki döntse el, hogy egy menet Tarjánban az-e...

Többen kérdeztétek azt is, hogy  a korlátozás alatt lehet-e olajcserére, nagyobb karbantartásra vagy műszakira menni. A rendelet kifejezetten engedi ezt, de ettől még senki nem javasolja, főként, hogy a március 12. után lejárt műszaki kvázi érvényes a vészhelyzet végéig

Magyarul ha elmegy valaki motorral boltba, az rendben van. Ha Szolnokról elmegy motorral megnézni a Velencei tavat, az már nincs rendben! A sporttevékenység egyértelműen a „városi sportokra” vonatkozik ebben a kontextusban.

Van fontosabb dolgunk is a motorozásnál

A legfontosabb, amit szem előtt kell tartani, és ami a kulcs itt, az az, hogy csak nyomós indokkal lehet elhagyni a lakást és a motorozás nem az. Itt a sport a fizikai tevékenységet, testi egészséget jelenti és nem mást. Hiába tudjuk mi motorosok, hogy a motorozás az önmagában is elég kimerítő fizikai tevékenység, attól még nem számít sportnak, „csak” közlekedésnek, éss ez a lényeg. Egyébként azt se felejtsük el, hogy kiemeli a rendelet: a sporttevékenységet lehetőleg zöldterületen kell végezni, ami szintén nem játszik a motorozás szempontjából, kivéve, ha felásod a CR500-zal a helyi kutyafuttatót, de az meg egészen más okból aggályos 🙂

Kifejezetten ajánlott a motorozás, ha például a belvárosban van a munkahelyed, és autó híján csak tömegközlekedéssel járhatnál. Erre ideális a bringa és a motor, hiszen másoktól teljesen elszigetelve jutsz el A-ból B-be, ahol ráadásul (kötelező) dolgod van - nem kedv kérdése, hogy bemész-e dolgozni (Kép: BMW Motorrad)

A sport meghatározását egyébként a sporttörvény adja: 2004. évi I. törvény a sportról, 1. § (2) Sporttevékenységnek minősül a meghatározott szabályok szerint, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, amely a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgálja. Ez alapján pedig igencsak egyértelmű, hogy a motorozás nem sport, olyan formában, ahogy mi azt űzzük aszfaltozott műutakon vagy a közútnak minősülő erdei ösvényeken.

Nem az a kérdés, hogy belemagyarázható-e a motorozás, hanem hogy fontos-e most útra kelnünk. Szerintünk - és a rendelet szerint - nem az, de nem is tiltott

Mindannyian imádjuk ezt a csodás hobbit, ráadásul éppen most tavaszodik - értem én, hogy mindenki kihasználná a hétvégét, és menne, amerre csak lát. Viszont ez nem az a helyzet, amikor a motorozás fontosabb lehet a biztonságodnál, beleértve azt is, hogy mindenki feszült, figyelmetlen és kapkod az utakon. Gondolj csak bele: ha elüt egy pillanatra elmélázó autós, vajon lesz arra személyzet, kapacitás és garantáltan fertőzésmentes kórterem, hogy eltölthess bent négy-öt napot? Aligha.

Szomorú vagy sem, ez most nem az egész hétvégés túrák ideje, de nyugi - a pesszimista számítások szerint is legkésőbb június-júliusban lecseng a járvány. Lesz még megannyi hétvégéd - sőt heted - bepótolni az márciusi kanyarokat.

Nyitókép: PhotoMania

Continental 2019

Facebook Comments