Olvasói: Figyeljünk egymásra!

Olvasói: Figyeljünk egymásra!

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Olvasónk, Csaba írása egészen különös fénytörésbe került most, hogy nem a délutáni, húszfokos meleg és a közelgő nyár a legfontosabb témánk. Fogadjátok szeretettel sorait, gondolatait!

Sziasztok Hegylakók! Most éppen esik az eső, de volt már pár nap, amikor előkerültek a garázsok, pincék, csűrök mélyéről a motorok, s a hőmérőre nézve úgy fest, idén kimondottan korán jön a tavasz. Napok óta fogalmazódik bennem pár gondolat arról, hogy milyen jó lenne, ha az idén sokkal kevesebb motorbaleset történne. Aztán milyen jó lenne, ha a sokkal kevesebb morgás lenne a motorosok, közlekedők körében. Persze az is nagyszerű lenne, ha idén kevesebbet mutogatnánk másokra vagy keresnének hibát az autósokban, politikusokban, szakszervezetekben, motorgyárakban meg a fene tudja még kikben. Ehelyett inkább megpróbálnánk mi, motorosok úgy részt venni a forgalomban, hogy mi is élvezzük, de másokat ne zavarjunk a jelenlétünkkel.

Vallom, hogy a közlekedés társasjáték, és abban mindenki egyenlő esélyekkel vesz részt. Egy valamiben nem hasonlít a társasjátékra, ez pedig az, hogy nincs benne győztes, mert - jó esetben - nincs benne verseny sem. Figyeljünk hát kicsit a másikra, mutatom is, hogyan és miért!

Motorosként ne mutogassunk az autósokra!

Miért? Mert legtöbben mi is autósok vagyunk és azért sem, mert mi sem szeretjük, ha a „nem motoros autósok” mutogatnak ránk. Ha magunk is autózunk, akkor merjük belátni, hogy a zene, beszélgetés mellett nem mindig vesszük észre a sorok között cikázó motorosokat. Márpedig ha ezt magunknak megbocsátjuk, akkor másoktól se várjuk, hogy mindig, mindenkit kiszúrjanak.

Viszont amikor motoron ülünk, és előttünk tétovázik egy sofőr, akkor jusson eszünkbe, hogy az autóban néha mi is beszélgetünk, zenét hallgatunk…. Szóval figyeljünk jobban egymásra, mégpedig sokkal jobban, és ne csak az utakon!

Ne gyártsunk ideológiát magunknak a szándékos szabályszegésre!

Tudom, a kiherélt dob és a gagyi, kínai kipufogó „életet ment”, de a fizikához kicsit is konyítók tudják: ez önáltatás. Semmilyen észérv nem szól az ordító kipufogó mellett (és most nem a szabályos sportdobokról beszélek). Ugyanígy nehezen indokolható a „véletlenül” lánccal eltakart, sáros, tangás, felhajtott stb. rendszám.

Ebből a közember nem azt látja, hogy „ő szabálytalan”, hanem hogy „megint egy szabálytalan motoros...”

Ne legyünk pápábbak a pápánál!

Tudom, olcsó a leharcolt pályagumi, de ne magyarázzuk már meg, hogy vágott slick jobb közúton! Már csak azért sem, mert eleve nonszensz egy szabályos és egy tiltott megoldást összehasonlítani... Mintha azt mondanám: holnaptól tankkal járok dolgozni, mert az jobb - így majd senki nem vág be elém. Persze azt se akarjuk elmagyarázni, hogy mindenki úgy motorozik, ahogy akar, mert bár a kijelentés maga igaz, mégis egy sor kellemetlenséget okozhatunk a szűkebb és tágabb környezetünknek, elsősorban a többi motorosnak, akiket megbélyegeznek miattunk.

Végül pedig felejtsük már el az álszent „motoros testvérek” rigmust, ha közben kígyót-békát kiabálunk egymásra a fórumokon, csoportokban!  Aki valóban így gondolja, hogy a testvére minden motoros, az tekintsen testvérként a többiekre az éjszaka közepén is, amikor pont egy motorostárs apró gyerekét riasztja fel az ordító kipufogóval... Mint mondtam, ez a társasjáték. Bárki beszállhat, ha akar, de legyen tisztában vele, hogy mindenki azért játszik - motorozik -, hogy jól érezze magát, ezt tartsuk szem előtt.

Lehet, gombócból is sok, de a 43. motoros szezonomat kezdem idén, és már nagyon várom, hogy előhozzam a BMW-t a garázsból. Egyben önmérsékletre intek mindenkit, hogy amikor kirajzunk a tavaszi melegben, kezdjük egy kis gyakorlással, tréninggel, bemelegítéssel a szezont - mindannyiunkra ráfér, akik nem motoroztunk télen.

Kevés csodálatosabb dolgot tudok elképzelni, mint ahogy az út elején állok a motorral, és tudom, hogy mindegy, hová vezet, mert az út maga a cél. Vigyázzunk hát magunkra, úgy is mondhatnám, adjuk meg az esélyt, hogy még sok-sok évig átélhessük ezt a csodát! Széles utat és balesetmentes szezont kívánok mindenkinek, üljön motoron, autóban vagy bármilyen járművön!

Motoros üdvözlettel,

Csaba

(Illusztráció: Hegylakók Motoros Magazin és Varga Norbert)

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz