A BM válaszolt: lehet műszakiztatni, de nem muszáj

A BM válaszolt: lehet műszakiztatni, de nem muszáj

- Kategória: Kiemelt cikk

Több olvasói kérdést kaptunk tegnapi cikkünk után – most ezeket válaszolják meg a BM munkatársai.

 

Az egy hete hatályba lépett 41/2020. Kormányrendelet alapján lejáró jogosítvánnyal és műszakival is közlekedhetsz a vészhelyzet ideje alatt, sőt utána még 15 napig. Főként azt firtatták olvasóink, hogy ez a járvány ideje alatt, de a veszélyhelyzet előtt lejárt műszakira is vonatkozik-e, illetve mit tegyenek, ha ők mégis szeretnék most elintézni a vizsgát.

A motorosok kérdeztek, a Belügyminisztérium válaszolt a műszaki vizsgáról

Valószínűleg nem unatkoznak mostanság a BM  Kommunikációs Főosztályán, ennek dacára pillanatok alatt válaszoltak a kérdésekre – köszönjük! Lássuk is sorban:

– Üdv! Ez vajon mennyire hiteles infó? Van valakinek ismerőse, aki ezt megtudná mondani, tényleg így van-e?

– A Kormányrendelet szabadon elérhető, itt található a hivatalos szöveg, s benne a 4. § a) pont foglalkozik a lejáró okmányokkal.

– Azt írják, „állampolgárok lejáró személyes okmányai”. Biztos, hogy a forgalmi is ide tartozik?

– Az állampolgárok köznapi értelmezésében a forgalmi engedély érvényessége megegyezik az abba bejegyzett műszaki érvényességi idővel, hiszen érvénytelen műszaki vizsgálat esetén a közúti forgalomban részvétel nem jogszerű. Viszont fontos részlet, hogy a szabályt szó szerint értelmezve ez csak magánszemélyek járműveit érinti, a céges autók és motorok nem járhatnak lejárt vizsgával.

A forgalmi engedély érvényességi idejének meghatározását kiterjesztően szükséges értelmezni az érvényes műszaki vizsgálatra, tehát a forgalmi engedély „Műszaki érvényessége” rovatba bejegyzett érvényességi időre is kiterjed a 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet 4. § a) pontja.

– Azok is közlekedhetnek, akik például télen nem használják a motorjukat, és (mint nekem) idén januárban járt le a vizsgája?

– Nem, a jogszabály csak azokra az okmányokra vonatkozik, amelyeknek a rendelet hatálybelépését követően, tehát március 12. után járt le az érvényessége.

– Mit tehet, aki mégis szeretné levizsgáztatni a motorját?

– Válaszadásunkkor, tehát 2020. 03. 18-án a vizsgaállomások a megszokott, kétműszakos munkarendben működnek, tehát ha valaki ragaszkodik hozzá, levizsgáztathatja autóját, motorját.

Kapcsolódó anyag: lejáró jogosítvánnyal, forgalmival is közlekedhetsz veszélyhelyzet idején

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz