Arai-forgalmazó tesztelte a hamis kínai bukósisakot

Arai-forgalmazó tesztelte a hamis kínai bukósisakot

- Kategória: Hírek

Rengeteg kezdő motoros próbálja olcsón megúszni a felszerelés vásárlását, általában arra hivatkozva, hogy „nem hajt gyorsan”, csak „a boltba/munkába jár”, esetleg „a használt is megteszi” neki. Sajnos a sisak nem az a holmi, amit érdemes gyanús forrásból vagy másodkézből megvenni, mutatjuk is, hogy miért.

 

Rengeteg olyan sisakot kínálnak a kínai webáruházak, melyek hamisítványok, megtévesztik a leendő vevőket. Persze most sem az a baj vele, hogy eredeti vagy sem, hanem hogy fogalma sincs a motorosnak: vajon megvédi a fejét egy elcsúszásnál?

Így néz ki a kínai sisak 28 km/órás ütközés után. Azt hiszem, önmagáért beszél…

Hazánkban a bukósisak az egyetlen kötelező felszerelés motorozáshoz, így ebből fogy a legtöbb, egyszersmind ezen próbálnak a legtöbben spórolni. Íme, a tanulságos példa, hogy miért nem érdemes mindenáron a legolcsóbb, kétes eredetű fejvédőre lecsapni!

Tesztelték a kínai, hamis bukósisakot

A következő képeken egy ismert kínai webáruházból (igen, abból!) rendelt Arai sisakot láthattok. Ezt az európai szabványnak megfelelő tesztnek vetették alá, melynek menetéről egyébként itt olvashattok részletesen. Szégyen, hogy már 27,7 km/órás becsapódástól széttört a külső héja, vagyis aki ilyen bukóval ütközik harminccal, az sejtheti, hogy mennyire (nem) védi meg a hamisított vacak.

Az eredeti sisak egy Arai SZ-Ram 3, erről koppintották a kínai „replikát”. A BER Racing Europe vezetője, egyben Arai-forgalmazó Valerio Staffelli vásárolta a sisakot és végezte el a tesztet

Lám, ez még egy bicajon is életveszélyes kiegészítő lenne, hiszen 20-30-nál sem óvja meg viselőjét. Hogyan védheted ki, hogy egy ilyen csábító, de veszélyes ajánlat húzzon csőbe? Elég három szabályt betartanod:

  1. Ha a „bukó” ára túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, nagy az esélye, hogy hamis – nincsenek csodák.
  2. Próbálj mindig a gyártó hivatalos forgalmazójától vagy üzletétől vásárolni, mert ott garantáltan nem kapsz hamis holmit!
  3. Ha például itthon nem kapható, sem rendelhető a sisak, akkor is körültekintően vásárolj online! Tudd meg, hogy az Ázsiából, tengerentúlról stb. rendelt holminak van-e E-jelzése, mert annak hiányában pont úgy megbüntethetnek, mintha nem viselnél sisakot.
Eredeti Arai sisak 350 ezer helyett 16 ezerért! Őszintén: van olyan futóbolond, aki ezt elhiszi?!

Szóval csak okosan: bármilyen csábító a tíz-húszezres kínai „replika”, ne tévesszen meg a szép külső – ennyiért már itthon is kapsz egyszínű, alsópolcos sisakot, és az legalább átment az EU-s teszten. Lehet, hogy nem olyan szép, mint a kínai kamukupak, de ez legalább nem törik darabokra, ha leejted a kormányról…

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz