Olvasói: elzsibbad a kezem a kormányon – mit tegyek?

Olvasói: elzsibbad a kezem a kormányon – mit tegyek?

- Kategória: Cikkek

Érdekes és valószínűleg sokakat érintő kérdéssel fordult hozzánk Attila, ezért itt az oldalon adunk választ a problémájára.

 

Sziasztok Hegylakók! Egy különös, de szerintem korántsem ritka probléma miatt kereslek benneteket. Van egy Yamaha XJ6  2011-es évjáratú túrasport motorom, ami 2019-ben került hozzám. Erős szezon volt, mentem vele vagy nyolc-tízezer kilométert, és azt vettem észre, hogy nagyjából egy óra motorozás után elkezd zsibbadni a jobb kezem hüvelykujja, majd ha továbbmegyek, idővel átterjed a többi ujjamra, a kezemre is.

Zsibbad a kezem a motoron – mit tegyek?

Amit eddig próbáltam, az a kormányszögállítás, illetve tettem be egy kormánymagasítót is, amitől kényelmesebb lett ugyan, de nem oldotta meg a gondomat. Az élet egyéb területén soha nem tapasztalom ezt a jelenséget, a keringésem, vérnyomásom rendben van.

Köszönettel,

Attila

Halkan teszem hozzá, hogy tipikus probléma a motorosoknál a kormány görcsös markolása, ami tovább fokozhatja az ujjak és a kéz zsibbadását. Sokkal könnyedebb a motor irányítása, ha a tenyered csak pihen a markolaton, és nem erővel szorítod, „mintha vizet facsarnál belőle…” – hallhattuk már ezerszer a motoros vezetéstechnikai tréningeken

Kedves Attila!

Valószínűleg a kezedhez nem tökéletesen passzoló markolat és/vagy a kormány finom, alattomos rezgése okozhatja a bajt. Előbbit vastagabb, valamilyen csillapított markolattal (pl. Domino) lehet orvosolni, míg a kormány gumibakba ágyazása már fogósabb kérdés. Jó hír, hogy számos Yamahán gyárilag is alkalmazzák ezt a megoldást (pl. endurókon), így valószínűleg márkán belül is találsz eredeti alkatrészt, amivel megoldható.

Végül pedig egy személyes élmény: a világért sem szeretnélek rábeszélni gyógyszer szedésére, de a csuklóműtétem után nálam is hónapokig jelentkezett ez a probléma, sőt hágózás közben, lejtőn sokat fékezve néha be is görcsölt a kezem. Nekem a csuklóerősítő gyakorlatok (pl. óránként többször, perceken át, nagy préselő erő kifejtése marokkal)  és a Detralex, illetve hasonló vénaerősítők jöttek be. Ezeknek köszönhetően hónapok alatt szinte teljesen elmúlt a tünet, csak extrém terhelésnél és nagy hidegben jelentkezik néha.

Nyitókép: Moto.zombdrive.com

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz