Razzia zajlott a Vértesi Tájvédelmi Körzetben

Razzia zajlott a Vértesi Tájvédelmi Körzetben

- Kategória: Hírek

A Vértes élővilága Facebook-oldalán figyelmeztették a motorosokat, quadosokat, hogy továbbra is tilos a fokozottan védett természeti területen motorozni.

 

Kiemelték, hogy a Fáni-völgyben található erdészeti, üzemi út (terv-út) a közúti forgalom elöl behajtani tilos táblával, valamit sorompókkal elzárt terület. Némely szakasza védett terület, sőt a fokozottan védett terület, melyeket hatósági táblák jeleznek. A fokozottan védett terület tábláin piros színnel kiemelve: BELÉPÉS CSAK ENGEDÉLLYEL felirat.

Ennek dacára egy négyfős társaság ezt figyelmen kívül hagyta. A vértesi beszámoló szerint azért különösen nagy a pusztítás a járművek nyomában, mert „a krosszmotorok bütykös terepgumijaikkal tönkreteszik az értékes sziklagyepeket, legelőket és zavarják az erdei életközösség, valamint a gyalogos turisták biztonságát, nyugalmát.”

Miként kerülheted el a természetvédelmi területeket?

A terepmotorozásra is igaz, ami általában a közlekedésre, vagyis amit nem tiltanak, azt szabad.

Ez alapján bármelyik közúton vagy földúton szabadon motorozhatsz – már ha van rendszámod, jogsid, biztosításod stb. -, beleértve a közforgalom számára megnyitott erdei utakat is.

Ellenben a forgalmi engedély nélküli krosszmotorok csak pályán használhatók, míg a természetben a rendszámos gépek tulajdonosait a táblák és a sorompók tájékoztatják arról, hogy ideje visszafordulni.

Hogy pontosan hol húzódik a nemzeti parkok és a Natura 2000 területek határa, az minden ki számára szabadon elérhető – például az egyes szervezetek honlapján -, vagyis arra senki nem hivatkozhat, hogy egy fák által takart tábla miatt nem volt tudomása arról, hol is jár éppen.

Kár lenne dicsérni a rendszert…

Persze ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszer hatékony vagy akár csak megfelelő lenne. Sok visszásságot szül, hogy a tiltást jelző táblák néha csak alig láthatók vagy a tolvajoknak „köszönhetően” ott sincsenek, így jóhiszeműen is tilosba futhatunk motorjainkkal, quadjainkkal.

A szigorú természetvédelmi szabályairól ismert Ausztriában már megoldották a kérdést: több kijelölt endurópálya várja a terepmotorosokat (kép forrása: enduro-open.at)

A megoldás a nyugati országokban és a tengerentúlon elterjedt, nagy kiterjedésű, piaci alapon működő endurocentrumok létrehozása lenne, igaz, ehhez feltétlenül szükséges, hogy megfelelő kereslet is legyen az ilyen helyekre. Vagyis csak akkor működnek, ha a motorosok is tiszteletben tartják, hogy ezentúl nem ingyen és „toronyiránt” száguldanak át az erdőn, hanem zárt terepen, díjfizetés ellenében hódolnak hobbijuknak. Kérdés, hogy lenne-e több ezer olyan lelkes endurós és quados, aki a Hungaroring vagy Pannonia Ring mintájára rendszeresen napidíjat fizetne a terepen motorozásért. Hiszen hiába könyörgünk a legális terepezésért és lobbizunk ki nyugati mintára változatos, hosszú endurópályákat, ha nem lesz rá fizetőképes kereslet.

Nyitókép: endurósokat ellenőriznek a természetvédelmi őrök. Forrás: A Vértes élővilága

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz