Quartararo a csúcson, Marquez-dráma a sóderágyban

Quartararo a csúcson, Marquez-dráma a sóderágyban

- Kategória: Cikkek

Az idei első MotoGP-futam olyan izgalmakat hozott, hogy legszívesebben már most megnéznénk a második versenyhétvégét…

 

Elképesztő melegben startoltak el a pilóták a jerezi nagydíjon, ahol a pole-ból induló Quartararo elrontotta a rajtot, visszaesett a negyedik helyre, míg Vinales állt az élre. Azonban Marc Marquez szorosan a nyomában volt a spanyolnak, mi több, gyorsan meg is előzte, a nézők pedig kezdhették temetni az izgalmas futam ígéretét…

Quartararo történelmet írt, Marquez a sóderágyban, sérülten

Aztán jött a váratlan fordulat: Marquez a gyors balosban megcsúszott, és szokásához híven térddel lökte vissza a földről a 67 (!) fokos szögben fekvő gépet. Ezután kicsúszott a sóderágyba, ahonnan már teligázon jött vissza, és kezdte meg a felzárkózást a 16. helyről.

Marquez hatalmasat esett és komoly csuklófájdalmakkal, hordágyon vitték le a pályáról

Eközben az élen elkezdett fogyni Vinales puha első gumija (csak ő rajtolt ezen az élmezőnyből), így Quartararo és Miller is megelőzte, és Quartararo kihasználta az alkalmat: gyorsan egy másodpercet vert a ducatis ausztrálra.

Ezután már nem volt, aki felvehette volna a versenyt a villámgyors franciával, aki újabb két másodpercet vert a többiekre. Eközben azonban az egymással kakaskodó Miller és Vinales folyamatosan lassult, míg Marquez ellenállást nem tűrően vágott át a mezőnyön. Így aztán öt körrel a vége előtt Vinales-Miller-Marc Marquez sorrendben küzdöttek a dobogós helyekért Quartararo mögött.

Történelmi győzelmet aratott élete mindössze 20. GP-futamán a csupán 21 éves Fabio Quartararo

Végül csak Miller tudta megnehezíteni a spanyol világbajnok dolgát, és oda-vissza előzéssel lelassítani, így Quartararo-Vinales-Marquez sorrendben kezdték meg az utolsó három kört. Ekkor azonban jött a hidegzuhany: Marquez komoly csukló- és/vagy karsérülést szenvedett, mikor másodszor is a sóderágyban kötött ki. Hordágyon vitték le, így az is kérdés, hogy teljesen felépül-e a következő hétvégére. Ezzel Vinales és a Millert megelőző Dovizioso „ölébe hullott” a két dobogós hely az idei első futamon.

Rossi szerény tempóban, a középmezőnyben küzdött, majd a futam felénél kiállni kényszerült

Quartararo élete első győzelmét szerezte, és megmutatta, hogy „privát” motorral is lehet győzelmet szerezni a vb-n. Tisztán látszik, hogy jelenleg ő Marquez legerősebb kihívója és a többieké is, egyben rá tekinthetünk a jövő bajnokaként.

MotoGP – Jerez – Végeredmény:

1. Fabio Quartararo – Yamaha

2. Maverick Vinales – Yamaha

3. Andrea Dovizioso – Ducati

További részletek: MotoGP.com – a Jerezi Nagydíj végeredménye

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz