Tartsd az ívet! – Új felfestések segítik a motorosokat Héregnél

Tartsd az ívet! – Új felfestések segítik a motorosokat Héregnél

- Kategória: Hírek

Az osztrák és német példához hasonlóan itthon is elkezdték az ideális ívek felfestését, hogy az önjelölt versenyzők ne lógjanak át a szembejövők sávjába.

 

A tavalyi, tarjáni razzia képeihez hasonlóan most is Turi Tibortól kaptuk a képeket, amit ezúton is köszönünk neki. A múlt hétvégén készített, friss fotókon tisztán látszik, hogy a külső íven fehér karikák jelzik a messze elkerülendő területet, míg a belsőn folyamatos zöld csík mutatja, hogy hová érdemes helyezkedni motorral – igazán átgondolt és lelkiismeretes megoldás.

Új felfestések segítik a motorosokat a héregi szerpentinen

Ezzel azt akarják elkerülni, hogy a záróvonalat kicentiző motorosok átlógjanak a szembejövők sávjába, esetleg megijedjenek az ott közeledő járműtől, és ívváltás közben sokalljanak be:

Új felfestések a héregi szerpentinen – köszönjük a képet Turi Tibornak!

Tegyük hozzá, nagy szükség van a jelölésre, mert sokan „levágják” a kanyart, szinte a záróvonalat érintve fordulnak, ami a szűk, nem belátható íven sok meglepetést okozhat a motorosnak és a szembejövőnek is. Arról nem beszélve, hogy ha úgymond „elféled” a kanyart, és ezért túlzottan belülre húzódsz, akkor azzal a saját dolgod nehezíted.

Elsőre úgy tűnhet, ezzel több „bukótered” marad, ha elnéznél valamit, de valójában csak hátrányai vannak a technikának. Egyrészt nagyobb az ütközésveszély, ráadásul a vezetéstechnikai rovatunkban bemutatott eltűnési pontot is nehezebben találod meg, márpedig ez elengedhetetlen, ha ismeretlen helyen motorozol.

Hogy mi az eltűnési pont, és miért ez a legfontosabb motoros lecke, arról itt olvashatsz bővebben.

Ausztriában évek óta találkozhatunk ilyen felfestésekkel, melyek immáron Héregen is segítik az arra járó motorosokat. Igazán remek ötlet, és fillérekből kivitelezhető

Azt javasoljuk minden motorosnak, hogy próbáljon többször végigmenni az útvonalon, mert a jelzések gyorsan a tudtára adják majd, hogy melyik kanyarban mit csinál rosszul. Tuti, hogy lesz olyan ív, ahol akaratlanul is keresztezi a vonalat, miközben biztos benne, hogy jól helyezkedett – igazán tanulságos és hasznos lecke. Végül pedig: bárki is vette a fáradságot, hogy engedélyeztesse és felfesse a jeleket, köszönjük neki!

Kapcsolódó anyag: Vezetéstechnikai sorozat a Hegylakók Motoros Magazinban!

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz