Zaj- és levegőszennyezés miatt követelik, hogy álljon le a magyar MotoGP-pálya építése

Zaj- és levegőszennyezés miatt követelik, hogy álljon le a magyar MotoGP-pálya építése

- Kategória: Cikkek, Közélet

Egy méter sem épült meg belőle, de máris azzal érvelnek az ellenzők, hogy túl nagy lesz a zaj a pálya környékén…

 

Aki esetleg lemaradt róla: tavaly ősszel bejelentették, hogy elkészült a szándéknyilatkozat egy hajdúsági MotoGP-pálya építéséről, ezután megállapodott a kormány és a Dorna, hogy legalább nyolc éven át rendeznek rajta világbajnoki futamokat. Már akkor úgy nyilatkozott néhány országgyűlési képviselő, hogy

az autó- és motorversenyek a közvetlen környezetszennyezésen túl rossz üzenetet is közvetítenek a robbanómotoros (sic!) közlekedés népszerűsítésével …a kormány jobban tenné, ha a fenntartható közeledés (sic!!!) előmozdítására összpontosítaná az erőforrásait (MTI).

A kerékpározás, gyaloglás feltételeinek javítására kéne összpontosítani az erőforrásokat – írta Schmuck Erzsébet.

Állítsák le a MotoGP-pálya építését!

Ma ennél is tovább ment Schmuck, és felszólította a kormányt, hogy azonnal álljon el a Hajdúnánásra tervezett motorversenypálya építésétől. A politikus felesleges pénzszórásnak nevezte a beruházást, amelynek – szerinte – nagyon káros környezeti hatásai is lesznek, például levegő- és zajszennyezéssel jár, valamint aggályos, hogy lebetonozzák a jó minőségű termőföldeket.

A hajdúnánási pálya építésének bejelentése (Kép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Noha a tavaszi járványhelyzet miatt néhány hónapot csúszik a létesítmény átadása, továbbra is az a cél, hogy 2022 végén vagy 2023 elején tesztversenyt, 2023-ban pedig MotoGP-futamot rendezzenek a hajdúsági pályán, ami mellett egyébként több kiszolgáló-létesítmény is épül, azaz valódi sportcentrum lesz. A tervek szerint a következő két évben létrehoznak egy tréning-, egy konferenciaközpontot, valamint egy szállodát is.

Continental 2019

Facebook Comments