Használtmotor – XIX. rész -Yamaha FZ1-N: városban praktikus, pályán egy őrült!

Használtmotor – XIX. rész -Yamaha FZ1-N: városban praktikus, pályán egy őrült!

- Kategória: Kiemelt cikk, Teszt

Talán nincs olyan, hogy mindenki számára tökéletes motor, mégis az efféle gép jellemzőit a következőképpen lehetne összefoglalni: városban bringaként osonsz el vele a sorok között, közúton pedig a kellemes túragéptől a kemény, csapatós, macsó motorig bármilyen arcát képes megmutatni. Ha jobban belegondolok, ez a motor az időtálló formatervű Yamaha FZ1-N.

A Yamaha 2001-ben dobta piacra az FZS1000 Fazer megnevezésű sporttúrázóját, mely az akkori YZF-R1 húszszelepes, karburátoros erőforrásával igen erős fellépőnek számított a maga 143 lóerejével. Öt év gyártást követően megérkezett méltó utódja az FZ1, melynek sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy egészen 2013 év végéig forgalmazták Európában, majd további két évet élt meg az Amerikai Egyesült Államokban.

Tudtad, hogy az FZS1000-et a tengerentúlon már 2001-ben FZ1-ként forgalmazták?

Milyen technika található a Yamaha FZ1-N-ben?

998 köbcentis, folyadékhűtéses, hengerenként ötszelepes erőforrása az YZF-R1-ből érkezett, melyet – csúnya kifejezéssel élve – lebutítottak. Mivel az R1-es vérbeli sportmotor, így teljesen felesleges volt, hogy egy nakedben a felső tartományra hangolják az erőforrás teljesítményleadását. Ennek megfelelően módosítottak a vezérlésen, a befecskendezésen, és a gyújtáson, aminek eredményeképpen nyomatékosabb lett az alsó, illetve középtartományban is a négyhengeres erőgép.

106 Nm forgatónyomaték 8000-nél és 146 lóerős maximális teljesítmény 11 000-es fordulatszámnál. Nem sportmotor, noha odateszi magát: a 0-100 sprint pariban van a valódi sportmotorok idejével

Hagyományosnak mondható kormánya és 815 mm-es nyeregmagassága egyenes üléshelyzetet nyújt a pilótának, így az alumínium hídvázú, rendkívül stabil gépet bátran beeresztheti a jó minőségű kanyarokba. Persze ehhez nagyban hozzájárul a húzó- és nyomófokozatban állítható, fordított teleszkóppár és a sportos lengővilla, melyhez szintén minden paraméterében állítható központi rugóstag kapcsolódik. Áttételezése mondhatni igencsak hosszú, ezért bátran folyamodhatunk az előre kisebb és/vagy hátra nagyobb lánckerék módosításhoz a jobb gyorsulás és alacsonyabb végsebesség érdekében, hiszen egy csupaszmotoron élvezhetetlen a tartós, 200 feletti száguldás.

A vadabb szerpentinezések alkalmával igazán örömteli, ha fékezni is határozottan tudunk. Hangvillás mérnökeink persze erre is gondoltak, így elöl 320 mm-es duplatárcsa és négydugattyús féknyeregpár dolgozik, míg hátul 245 mm-es tárcsa, egydugattyús féknyereggel regulázza a Yamahát, amit nem mellesleg 2008-tól ABS-szel kiegészítve is meg lehetett vásárolni.

Modelltörténet – Yamaha FZ1-N

2001 – Legördül az FZS600 literes testvére, az FZS1000 134 lóerővel és acél csővázzal

2006 – Megjelenik az FZ1 és FZ1S, az R1-ből származó, alul nyomatékosabbra hangolt erőforrással, mely 150 lóerős csúcsteljesítményre képes 11 000-res fordulatszámnál. Sportos lengőkarjának és fordított teleszkópjainak hála rendkívül stabil a kanyarokban

2007 – Új befecskendezési térképet készítettek a mérnökök a jobb gázreakció érdekében

2008 – ABS-szel ellátott fékrendszert kap a Yamaha

2010 – Fekete kipufogóborítással érkezett a modell a korábbi szürke helyett, és újabb módosítást kapott az injektortérkép a jobb gázreakciók, illetve könnyebben kiaknázható forgatónyomaték érdekében

A tulajdonos véleménye – Bónuska Ferenc – Yamaha FZ1-N

Ferenc váltókezelőként dolgozik MÁV-nál, és szabadidejének jelentős részét a motorozás tölti ki. Olyannyira szereti az utazást, a csavargást, hogy ha beköszönt a zord időjárás, akkor autóval is eljár kedvenc motoros helyeire.

– Mióta van motorjogsid és mennyit motoroztál eddig?

– 17 éve szereztem motoros jogsimat, de azt, hogy mennyit motoroztam, azt nem tudom összeszámolni. Egyszerűen nem volt fontos az összteljesítmény, csak az, hogy minél többet lehessek nyeregben.

– Miről váltottál a jelenlegi motorodra és miért?

– Az előd FZS1000-ről pattantam át, mely szintén egy kiváló motor volt, de úgy gondoltam, hogy a karburátor felett már eljárt az idő, az FZ1 minőségi kidolgozása pedig nagyon megtetszett, így maradtam a típusnál, csak fiatalabb modellre cseréltem.

– Mit szeretsz legjobban a motorban?

– Egy valódi mozdony, igazi erőgép, amivel nagyon komolyat lehet csapatni – igazi macsó érzést ad.

Feri és a Yamaha – ez a formavilág igazán vagány és időtálló!

– Végeztél bármilyen átalakítást rajta?

– Igen, többet is. Rizoma típusú kormánybefogót és kormányt kapott a motor, ami egy kicsit „hasalósabb” lett az üléshelyzet a gyári, egyenes helyett. Ezenfelül kormány-lengéscsillapítót építettem be a stabilitás érdekében, Lucas fékcsöveket a határozottabb lassításért, a gyárinál sokkal attraktívabb fék- és kuplungkart, illetve LED-es, füst színű hátsó lámpát. Persze a kipufogó cseréje sem maradhatott el, úgyhogy kapott egy nyitott Mivv dobot, aminek eszméletlen hangja van, ezért hangtompítóval, más néven dB-killerrel használom.

– Van olyan tulajdonsága a motornak, amit esetleg nem szeretsz?

–  Nincs semmi komoly, talán egy picit lehetne könnyebb.

– Mennyit fogyaszt az Yamaha a te stílusod mellett?

– Túrázós stílussal, amiben azért vannak visszaváltások és kemény kigyorsítások – vagy másképp mondva: állatkodások – nekem 8 literre jön ki a fogyasztása száz kilométerenként. Szerintem egyáltalán nem túlzó.

Nakedek egymás között laza guruláson egy hidegebb napon

– Volt-e valamilyen meghibásodás a kötelező szervizeken felül?

– Soha nem volt vele problémám, hiszen mint a legtöbb japán motor, ez is megbízható. Hallottam mende-mondákat típushibákról de nálam nem jelentkeztek, alapvetően megbízható konstrukció, és ha valaki lelkiismeretesen elvégzi a gyári karbantartásokat, akkor elnyűhetetlen darab.

– Mire cseréled le, ha egyszer megválsz tőle, és miért?

– Nos, bár imádom a Yamahát, már hirdetem, ugyanis szeretnék még fiatalabb motorra pattanni. Attól tartok, nehéz lesz hasonló tulajdonságokkal büszkélkedő ifjoncot találni, hiszen a Yamaha gyakorlatilag etalon a kategóriájában. Ha pedig akad méltó kihívó, akkor nem tud annyival többet, mint amennyivel drágább – az igazán sokat nyújtó nakedek meg négymillió forint felett kelletik magukat a hirdetésekben…

Amennyiben megnéznéd Ferenc Yamaháját, netán vennél ilyen gépet, akkor IDE kattintva megtalálod a hirdetés részleteit

Típushibák – Yamaha FZ1-N

Szerencsére cikkben szereplő modellünk elég megbízható konstrukció, így nem íródtak tele papirusztekercsek a motor hibáiról, persze azért akad ez-az. Ritkán, noha mégis előfordul a generátor mágneseinek leesése, a szívó oldali szelepek és teleszkópok krómozott szárainak kopása, és a vezérműlánc-feszítő fáradása. Persze amennyiben használt motort tervezünk vásárolni, akkor számolni kell a kerékcsapágyak, kuplunglamellák, menesztő gumik, rugóstagok, és szimmeringek esetleges cseréjével, sőt, a hűtőrendszer tisztítását is kalkuláljuk bele. Értelemszerűen ennyi elhasználódott alkatrész egyidőben minimális eséllyel fordul elő, és a felsorolt alkatrészek hibáinak egy részét ki lehet szűrni a motor megtekintésekor.

Mennyibe kerül a Yamaha FZ1-N?

A legnépszerűbb használt jármű hirdetésekkel foglalkozó oldalakat átböngészve úgy találtam, hogy szezonban akár harminc használt darabot is találni idehaza. Áruk meglepő módon 1 milliótól, egészen 2,2 millió forintig terjed, ami érthető is, hiszen 2015-ig volt gyártásban, és – mint azt korábban említettem – igencsak megbízható konstrukció.

A Yamaha FZ1-N riválisai

Ha vásárlási szándékod komoly olyannyira, hogy már leereszkedett a rózsaszín felhő is, akkor – nem lebeszélés képen, de – mindenáron nézz körbe a vele egyidős konkurens modellek háza táján, nehogy egy utólag kipróbált darab elkeserítsen, mert az jobban tetszik, mint a nagy hévvel megvásárolt motorod. Segítségként néhány alternatíva, ha rájuk keresnél:

– Triumph Speed Triple – 990 ezer forinttól

– Kawasaki Z1000 – 1 millió forinttól

– Honda CB1000R – 1,6 millió forinttól

Mennyibe kerül az alkatrész a Yamaha FZ1-N-hez?

Miként már megszokhattátok, cikkünk végére összegyűjtöttük nektek a típushoz legkeresettebb alkatrészeket.

– olajszűrő 1950 Ft

– légszűrő 4730 Ft

– gyújtógyertya 1760 Ft/db

– első/hátsó fékbetét első 6080 Ft-tól, hátsó 6550 Ft-tól

– akkumulátor: 12 400 Ft

– láncszett: 56 000 Ft

A használtmotor-rovat támogatója a Motoralkatresz.eu

– kormánycsapágyszett, kúpgörgős: 15 090 Ft

– TPS szenzor: 25 210 Ft

– Kuplungszett: 24 270 Ft

– Teleszkópszimmering: 3360 Ft/pár

Előttem az utódom – a Yamaha FZ1-N utódja napjainkban

Habár a Yamaha jelenlegi modellpalettáját elnézve kijelenthetjük, hogy egyenes ági utódja nincs az FZ1-N-nek, denem kell elkeseredni, ha mégis friss technikára fáj a fogunk! Habár egy egészen más stílust képvisel, mégis párhuzam vonható vele, hiszen ugyanúgy egy YZF-R1 blokkja került bele – ő pedig nem más, mint az MT-10.

Yamaha MT-10
Ez a motor már átlépte az épeszűség határát, ez az erő avatatlan kezekben közveszélyes fegyver!

998 köbcentis, hengerenként négyszelepes, folyadékhűtéses blokkja 160 lóerőt szabadít a főtengelyre, mely gázfröccsönként legalább másfél centi nyúlást eredményez a mellső végtagjainkon már alacsony fordulatszám-tartományban is. Extrém rövidnek számító, 1400 mm-es tengelytávú váza az R1-ből származik, ezért egy-egy előzés könnyen végződik égnek ágaskodó egykerekezéssel. Radiálisan rögzített féknyergek emésztik fel a mozgási energiát, elöl 320 mm-es duplatárcsákkal, hátul pedig 220 mm-es tárcsával, melyet ABS-szel is kiegészítettek a biztonságosabb lassításért. Amennyiben további infókat és leírást szeretnél a modellről, a linkre kattintva elérheted az újdonság gyári, magyar nyelvű honlapját.

Műszaki adatok – Yamaha FZ1-N

Hengerűrtartalom: 998 cm3

Max. teljesítmény: 150 LE (110,3 kW) / 11 000 rpm

Max. forgatónyomaték: 106 Nm/ 8000 rpm

Fékrendszer (elöl): 320 mm-es dupla tárcsafék, négydugattyús féknyereggel

Fékrendszer (hátul): 245 mm-es féktárcsa, egydugattyús féknyereggel

Gumiabroncs mérete (elöl): 120/70ZR17

Gumiabroncs mérete (hátul): 190/50ZR17

Tengelytáv: 1461 mm

Hossz: 2141 mm

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz