Olvasói: Csapj el nyugodtan, nem eshet bajod!

Olvasói: Csapj el nyugodtan, nem eshet bajod!

- Kategória: Vélemény

Rudi szeretne „segíteni” a pályaválasztóknak: ha valaki esetleg emberölésre adja a fejét, készüljön fel rá, hogy lecsukják. Persze ha bevallja, és puska helyett traktorral olt ki egy életet, akkor simán hazamehet a bíróságról…

Sziasztok! Talán megvan még a történet: egy (saját bevallása szerint) figyelmetlen és szabálytalan sofőr 2019-ben úgy kanyarodott egy motoros elé, hogy az nem tudta már elkerülni a karambolt. Csak 32 éves volt a balesetben elhunyt motoros.

Figyelmetlen és szabálytalan volt a balesetet okozó sofőr

Innen már idézem: Dr. Tóth Ildikó bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott alapvető közlekedési szabályt sértett, valamint azt a nagyfokú gondatlanságot, ahogy közlekedett. Ezt mérlegelve végül

felfüggesztett büntetést kapott, és másfél év múlva újra vezethet, ha akar.

Hihetetlen… Ti írtátok, hogy anno a motoros találkozón pofozkodó motorost egy év tíz hónapra ítélték, erre most a halálos balesetet okozó sofőr csak 1 évet (!) szintén felfüggesztve?!

 

Mintha csak azt üzenné a bíróság (vagy személyesen Dr. Tóth Ildikó): Csapj el nyugodtan! Ha belehalok, akkor sem lehet bajod. Butaságnak tartom a közhelyes motoros mondást (Mindig úgy hajts, mintha mindenki rád vadászna!), de amikor ilyen ítéletet látok, felmegy bennem a pumpa. Súlyosabb büntetést kap a pofozkodó, mint aki megöl valakit?! Lehet, hogy ezentúl a mesterlövészek is pótkocsis IFA-ra váltanak, hogy megússzák a börtönt?!

Üdv,

Rudi

A helyszínelés képei (Forrás: Police.hu)

Kedves Rudi!

Bármennyire dühítő, sajnos megeshet, hogy két ennyire eltérő ügyben nagyon hasonló ítélet születik. Szerencsére állandó olvasónk és írónk, Dr. Szabó Sándor, azaz Valmont egyszer már alaposan kivesézte, mi áll az ilyen ítéletek hátterében. Röviden:

  • A jog nem egyenlő feltétlenül az igazsággal. Ez nem magyar sajátosság, mindenhol így van a világon. Ennek oka, hogy megalkotott jogrendszerben nem lehet olyan szabályokat hozni, amik mindig, minden helyzetre és mindenkinek igazságot szolgáltatnak.
  • Ha a bíró nem érzi igazságosnak, akkor is így kell ítélnie, ugyanis amikor mint bíró ítélkezik, ki kell lépnie önmagából, nem lehet érző ember, hanem egy szakmailag megalapozottan döntő géppé kell válnia. Ez nem egyszerű, és a bírók emiatt nem akármilyen lelki nyomás alatt állnak, pláne egy-egy kemény bűneset kapcsán.
  • Itt egy közúti baleset okozásáról van szó, ezesetben a halált okozó minősített eset a mérvadó, azaz a Btk. 235. § (2) b) pontja. Ez alapján a kiszabható büntetés egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. A kiszabáskor a bírónak van egy előírt formulája, amit bármi történjen is, alkalmaznia kell.

Így születhetnek laikus szemmel nevetségesen enyhe/túl szigorú ítéletek, és minden esetben ezernyi tényezőt kell értékelnie a bíróságnak. Ha szeretnéd jobban megismerni, mi is az ítélkezés pontos háttere és folyamata, itt olvashatod el Valmont részletes és igen tanulságos írását a közúti balesetek tárgyalásairól.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz