Mindent a Cordura motoros ruhákról: alapanyag, kiválasztás és tisztítás

Mindent a Cordura motoros ruhákról: alapanyag, kiválasztás és tisztítás

- Kategória: Kiemelt cikk

Miként válassz és hogyan tarts karban egy Cordura ruhát? Alapanyagok, trükkök és a leggyakoribb tévedések egy helyen a textil motoros ruhákról.

Melyik a jobb: a bőr vagy a cordura? Ezerszer láttuk, hallottuk a kérdést, de erre nem lehet egy mondatban válaszolni. Főleg azért nem, mert korántsem mindegy, milyen célra használja a kérdező. Pályára csak a bőr lesz jó, viszont túrázni, ingázni kényelmesebb a Cordura. S ha már itt tartunk: megvan, hogy valójában mi az a Corduraszövet?

Cordura motoros ruhák: minden az anyagán múlik…

Először is lássuk, miért volt szükség az ellenálló farmerre, majd később a vízálló, lélegző szövetekre! Mintha csak helyben járt volna a technika, az őskortól az ipari forradalomig gyakorlatilag nem történt mérföldkőnek számító változás a ruhagyártásban. Az első fontosabb lépcsőfokot 1870-ben sikerült megugrani, amikor piacra dobták az úgynevezett sávolykötésű pamutszövetet. Ez így talán nem sokat mond, de a farmer vagy a denim már annál ismerősebben cseng…

A Belstaffhoz kötődik az első, valóban vízálló és lélegző motoros öltözet, melyet a húszas években kezdtek forgalmazni. Persze a különleges, viaszos pamutvászon nem volt olcsó mulatság, így a vállalat ruhái gyakorlatilag elérhetetlenek voltak az átlagemberek számára (a képen Joseph Wright motoros csúcstartó, aki a húszas években több gyorsasági rekordot is felállított motorjával)

Nyílt titok, hogy a köznyelvben alapanyagként ismert kifejezések (Kevlar, Cordura stb.) valójában nem anyagok, hanem márkanevek, azaz a céget, és nem a konkrét szövetet jelölik. Az úgynevezett technikai ruházatok szinte mindegyike poliamid és poliészter alapú, vagyis az összetett műanyagoknak köszönhető, hogy vízállóak, tartósak és eséskor is védenek. Ide sorolhatjuk a Cordurát is, ami a DuPont 1929-es (!) fejlesztése, és a motoros ruhák mellett például abroncsok karkaszában, azaz övszerkezetében is megtalálható volt.

Tudtad?

A négyzethálós szövésű Cordura alapanyag rendkívül ellenálló a gyűrődéssel és sérüléssel szemben, szakítószilárdsága akár 2-3-szorosa is lehet az egyszerű poliészter szöveteknek.

Emellett vízálló, útját állja a szélnek is, viszont remekül szellőzik – ezért is jobb választás például ingázáshoz, mint a bőr.

Hogy kerül kevlár – vagyis Kevlar – a ruhába?

Tény, hogy a bőr jobban ellenáll az aszfaltnak és nehezebben lyukad ki, mint a pamut, ezért a mérnököknek olyan anyagot kellett keresniük, amivel ellenállóbbá tehetőek a motorosok textil ruhái. Ez lett az aramidszállal kevert pamutszövet, amit a köznyelvben csak „kevlárként” emlegetünk. A szintén DuPont-termék Kevlar elképesztő szakítószilárdságú, sokkal nagyobb erőhatást kibír, mint egy ugyanolyan átmérőjű acélszál (!), és segítségével elkerülhető, hogy az aszfalton csúszó ruha szálai megolvadjanak a hőtől vagy kiszakadjon maga a szövet. Amit tehát „kevlárruhának” vagy „kevlárfarmernek” hívunk, az valójában egyszerű pamutszövet, no meg némi Corduraszál elegye, de korántsem mindegy, hogy milyen értékű Corduraszövetből készült a dzsekid vagy nadrágod – mutatjuk is, hogy miért.

Miből tudod, hogy minőségi a motoros ruha?

Persze jól hangzik egy-egy menő márkanév, de ne ez nem divatholmi, tehát ne alapján válassz felszerelést, hiszen sokkal fontosabb, hogy milyen szövetből állították össze! Tán a legfontosabb paraméter a fonal erőssége, amit az úgynevezett Tex Denier érték fejez ki. Nem véletlen, hogy például az 500-as értékű ruháknál csak rejtve jelzik, hogy mi is volt az alapanyag, de a tartósabb, 600D-s, 900D-s vagy annál erősebb portékákon már kiemelik, hiszen ez a minőség garanciája.

A rovat támogatója a Fokt Motor

Röviden tehát ezúttal is érdemes az alapanyagot, a varrási minőséget és a protektorokat átnézni, hiszen a 600-as vagy annál nagyobb Tex Denier értékű Cordura és a Level 2 szintű protektor azt jelenti, hogy „nem sajnálták ki az anyagot” a leendő ruhádból.

Biztonságtechnikai rovatunk támogatója, a Fokt Motor minőségi szövetből készült, DuPont Kevlaros, Level 2 protektoros ruhákat forgalmaz, élen a Trilobite Airtech kabáttal, a klasszikus Acid Scrambler nadrággal vagy éppen az elegáns, bőrbetétekkel díszített Fueller Combo kabáttal.

Jelentős különbséget fedezhetsz fel a Level 1 és Level 2 protik között: előbbiek legfeljebb 24 kN-ra enyhítik az ütés erejét, míg a Level 2-nél jellemzően 5 és 10 kN közötti értéket mérhetünk. Vagyis eséskor felére, harmadára csökken a testre ható erő, ha nem Level 1, hanem Level 2 protektor van a ruhádban

Szintén a minőségi, egyben megfizethető dzsekik táborát erősíti a januárban csak 49 900 Ft-ért kapható, Fibretech 600D szövetből varrt Cancun, csakúgy, mint az Armex 900D erősítésű Bronco nadrág és a Darko enduróskabát.

Miként tisztítsd és szárítsd a Cordura motoros ruhát?

Nemcsak koszos, hanem jellemzően igen büdös is a túrákon vagy városban több hétig használt motoros ruha, mivel a szövetszálakba beivódik az útról felverődő por, a kipufogógázok szaga és megannyi egyéb szennyeződés.

Sokan mumusként tekintenek az ilyen öltözetek mosására, pedig nem ördöngösség, és csak pár fontos szabályt kell betartanod.

  1. Mindig nézd meg, hány fokon moshatod a ruhát, és alkalmas-e arra, hogy gépben tisztítsd!
  2. Használj a szövetnek megfelelő, általános tisztítószert vagy kifejezetten motoros ruhákhoz ajánlott mosószert!
  3. Mosás előtt vedd ki a bélést és a protikat! Na nem mintha ezeket nem lehetne gépben tisztítani, de megeshet, hogy a hajlatokban vizes marad és bepenészedik a szövet – ezt érdemes elkerülni.
  4. Ha megvan az előírt hőfok és mosószerfajta, csak dobd be a gépbe kímélőprogramra, de fontos: ne tegyél hozzá öblítőt! Az öblítőszerek sajnos rossz hatással vannak a szövet tulajdonságaira, beleértve a szellőzést és a vízállóságot is.
  5. Lassan, egyenletes hőmérsékleten szárítsd a ruhát, majd ha teljesen kiszáradt, profi impregnálóspray-vel teheted ellenállóvá az esővel szemben. A jellemzően 4-5000 forintba kerülő spray univerzális, használhatod egyszerű szövetre vagy Gore-Tex-re is.

Ha így tisztítod, több évesen is víz- és szélálló lehet a ruhád, és kilométerek tízezrei után is megbízhatóan szolgál majd a túrákon.

Continental 2019

Válasz