A tények tükrében

A tények tükrében

- Kategória: Baleset-megelőzés, Vélemény
0

A balesetekben – általában – megsérülnek a járművezetők. A motorosok, passzív védelmi eszközök hiányában, gyakran meg is halnak – barátkozzunk meg ezzel a gondolattal, mielőtt elfordítjuk a kulcsot, szeretett paripánk nyergében.

Ha az “általános” vélekedést vesszük alapul, miszerint: “a motorosok úgy hajtanak, mint az állatok”, akkor elintézhetjük, a médiából nap mint nap sugallt véleménnyel, miszerint megérdemelték, hulljon a férgese.

Kíváncsi lennék a kedves apuka/anyuka arcára, amikor féltett, egy szem gyermekük  tizennyolc évesen motorra pattan: mégis miként változik meg bennük a fenti rigmus? Hulljon a férgese, csak az én fiam ne? Vagy amikor először ül fel tinilányuk, annak a büdös, hangos akárminek a hátsó (első?) ülésére, és tűnik el az utca végi kanyarban, akkor is jó poénnak találják a leszorítósdit, amit a legutóbb a pofátlan robogóson alkalmaztak, az egyik belvárosi lámpánál?

A vélemény, csak érintettség kérdése.

Az addig foggal-körömmel tartott álláspont hirtelen meggyengül, majd szertefoszlik, a tehetetlenség és a düh furcsa elegyében.  Talán észrevesznek olyan táblákat, baleset-megelőzéssel kapcsolatos hirdetéseket, melyek eddig is ott voltak, csak épp a nagy bambulás/evés/telefonálás közben nem vették észre őket.

Mint ahogy azt a motorost sem, aki elé figyelmetlenül kihajtottak…

Itthon – és szerte Európában – nagyjából fele-fele arányban okozzák motorosok, illetve autósok, a motorvezető sérülésével járó közúti baleseteket. A kép sokkal árnyaltabb, ha azt is megnézzük: ebből jelentős rész (20-25 %) az un. egyjárműves baleset, amikor egyszerűen önhibájából csúszik el a motoros.

Ha ezt leszámítjuk, akkor egyharmad/kétharmad az arány. Tudják, mi az elsődleges oka, az autós hibájából bekövetkezett baleseteknek, tehát a nagy kétharmadnak?

A bambulás.

A “nem észlelte a közeledő motort”, Olaszországban több mint 70%-ban elsődleges ok a bekövetkezett motorosbalesetek során, és itthon sem sokkal jobb ez az arány.

Egy amerikai kampány, okos szóviccel igyekszik felhívni a fenti tendenciára a figyelmet:

"a tükörben látható tárgyak, sokkal veszélyeztetettebbek"

Kár, hogy Európában nem divat ennek a matricának az eredetije – hatásos, és jól kitalált ötlet a tengerentúli motorosok részéről a fenti fotó.