Ki képzett?

Ki képzett?

- Kategória: Baleset-megelőzés
2

Ámulattal figyeljük a bemutatókon és a vezetéstechnikai képzéseken a rendőrmotorosok kifinomult technikáját: a hárommázsás vasakkal szinte egy helyben képesek megfordulni, és az irányváltást is olyan könnyedén mutatják be, mintha egy apró robogón ülnének éppen. Ezért is meglepő, hogy az autós kollégáik már nincsenek a helyzet magaslatán…

2010.szeptember.4. Papp Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: az egyik rendőrautó egy szabálytalanul közlekedő sofőr személygépkocsiját követte megkülönböztető jelzéssel, amikor csatlakozott hozzá a másik rendőrautó. Ellenőrizni akarták a szabálytalankodót, de ő vélhetően nem is észlelte a rendőrautókat, mert még távol voltak tőle. A két rendőrautó akkor ütközött össze, amikor az elől haladó balra akart kanyarodni, a mögötte jövő pedig előzni akarta. A baleset következtében mindkét kocsi – az index.hu beszámolója szerint – felhajtott a járdára. A szabálytalanul közlekedő sofőr zavartalanul továbbhajtott. A rendőrautókban többmillió forint kár keletkezett  .

2010.augusztus.12. Autókat rongáltak a 130-cal menekülőt üldőző rendőrök… az autós végül feladta magát és önként állt meg a XiV. kerület egyik utcájában.

Két rendőrautó és két civil jármű (melyek parkoltak!) sérült meg a balesetben...
...míg az üldözött autóján láthatólag nincsenek sérülések

Mindkét esetben lassabbak voltak a rendőrök, mint az általuk kiszemelt szabálytalankodók (hiszen nem tudták utolérni egyik esetben sem), de a kisebb tempó ellenére sem tudták biztonságosan az úton tartani a járműveket. Végül egy kis ízelítő, hogy mire képesek a motoros járőrök: aki ment már ilyen tömegű motorral, az pontosan tudja, hogy egy ilyen forduló (melyet bármikor megismételnek, akár egy kézzel is a járőrök) milyen felkészültséget igényel.

Érthetetlen különbségek, mindenesetre megnyugtató, hogy a civilek számára szervezett, motoros vezetéstechnikai képzéseket a motoros rendőrök tartják…