Kispályások

Kispályások

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek, Hírek, Kiemelt cikk, Közélet
22

Egyre gyakrabban ütik fel fejüket a csak xyz-ring néven emlegetett, önkényesen kijelölt utcai “pályák”, ahol kismotorosok, nagymotorosok páran összeverődve – vagy éppenséggel egyedül nekiveselkedve – ismerkednek a motor fizikájával. Ez nem valami pink-szagú divatirányzat, itt nem a feltűnés és a hivalkodás a cél, épp  ellenkezőleg… ez egy kényszeredett, de annál pozitívabb üzenetet hordozó underground mozgalom: képezd magad!

Sokszor eszembe ötlik a kérdés egy napsütötte szombat reggelen tejeskávém szürcsölgetése közben: hova a gyökbe mehetnék egy kicsit gyaksizni? – bocs, Kiss Ádám, GYAKOROLNI !  Jelen esetben nem a vezetéstechnikai tréningek  hasznosságára gondolok, hanem arra, mikor egy szezon eleji rozsdamentesítésre és/vagy tudásbéli hézag-kitöltésre van szükségem. Ilyenkor egy határozott kép villog az agyamban egyértelmű jelként mutatva: töki, ezt nem tudod!

Jobb híján marad a forgalommentes útszakasz

Hogy ezt a tudásszomjat kellőképp kielégítsem, nem kell sok: jó minőségű aszfalt, néhány bója és zavartalanság. A bóják már megvannak, csak a másik kettő hiányzik. Gondolom nem egyedüli eset, hogy találván egy forgalomtól elzárt útszakaszt, placcot – bármit, aminek tapadása van -, épp a groundért felelős biztonsági őrnek, jardnak vagy az ügyeletes panelnácinak nem tetszik e motorizált deviancia. Így nem lehet szűk fordulókat, szlalomokat, kemény fékezéseket végrehajtani… nem beszélve hazánk világhírű stunt-osztagának ifjú titánjairól.

A parkoló előtti körforgó jó tanító - Ünnepnapokon...
A parkoló előtti körforgó jó tanító – Ünnepnapokon…

Az is lehet, hogy csak én nem vagyok elég tájékozott, és az egész egyáltalán nem jelent problémát, hiszen minden fiatal megtalálja az alkalmas, legális helyet vágyai és tudás iránti szomja kielégítésére. Ha így van, dobjatok valami infót az “öregeknek”, ha nem, itt a lehetőség:  mondjátok!