A leggyorsabb Indian

A leggyorsabb Indian

- Kategória: Ajánló, Kiemelt cikk
2

Burt Munro egy barátságos új-zélandi fickó, akinek szenvedélye a sebesség. Az ő történetét dolgozta fel Roger Donaldson a Leggyorsabb indián című filmben.

Komoly darab, talán mondhatjuk, hogy a legjobb motoros film, amit valaha készítettek.

Íme a valós történet: Burt Munro és a motor, mellyel átlépte a kétszáz mérföldes sebességet a híres Boneville-i sós síkságon olyannyira létezett, hogy a filmben használt Indian szinte megegyezett az eredeti vassal, és Hopkins is – kinézetében és stílusában egyaránt – tökéletesen hozta az Invercargillben született versenyző figuráját. A megelevenedett történet azonban már az írók műve, a valódi életpályát épp csak érinti a filmhez készült forgatókönyv: az Új-Zélandon felállított rekordokról – valószínűleg az időhiány miatt – hallgattak, és a családi vonal (a főszereplő testvérének halála) is másként történt a való életben.

Az indulását lehetővé tevő versenyzőtárs, Jim valóban létezett, igaz, nem a bírákat győzte meg, hanem technikailag segítette Burt-öt az első futamán. Munro – ellentétben a filmmel – nem érte el a rekordot a legelső, 1956-os indulásakor, és hat évvel később is “csak” 179 mérföldes csúcssebességet produkált.

A rendező Burt összes megtett versenyét sűrítette egyetlen futamba: a valóságban 190 mérfölddel száguldott az öreg Indian, azonban az egyik – nem hivatalos – versenyen megfutotta a 205,67 mph tempót is.

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]

Burt Munro (aki 1899-ben, Bert Munro néven látta meg a napvilágot) 79 éves korában, 1978-ban hunyt el, húsz évig tartó házasságából négy gyermeke született, visszavonulása után a két versenyzésre használt Indiant az egyik helyi motorkereskedésnek adta el. 331 kilométeres óránkénti sebességrekordját – melyet az ezer köbcentiméter alatti, kéthengeres erőforrással szerelt gépek között ért el – valóban évtizedekig képtelenek voltak megdönteni.