Érett sárga: ötvenezres bírság

Érett sárga: ötvenezres bírság

- Kategória: Ajánló, Baleset-megelőzés, Cikkek, Közélet
17

Rendőrök videokamerázzák újabban a forgalmas siófoki kereszteződésekben a sárgán, piroson áthajtókat. Több pórul járt autós kapott már 50-100 ezer forintról szóló büntetési csekket.

Rikító neonzöld mellényben, videofelvevővel a kezükben álldogálnak a rendőrök a csomópontokban. – Szigorúan elő van írva, hol kell hogy álljon a rendőr ahhoz, hogy megfelelő felvétel készülhessen – mondta érdeklődésünkre Beke Ibolya százados, a siófoki kapitányság sajtószóvivője. – A város más és más helyén, a nap különböző időpontjaiban számolni kell az autósoknak a kereszteződések„filmezésével”. S aki vét a szabályok ellen, az bizony borsos bírságot fizethet.

Beke Ibolya arról is beszélt: a siófoki rendőrök csak a felvételt készítik, a kiértékelést másutt végzik. – Többen egyszerűen figyelmen kívül is hagyják a sárga, illetve piros jelzést. Jó néhány sofőrnek csak nagyon zöld, vagy kicsit zöld lámpa létezik. Utóbbi a sárga vagy a piros jelzés. Ezzel azonban sérülésveszélynek teszik ki a közlekedés többi résztvevőjét. Ez a magatartás elfogadhatatlan. A piros jelzésen való áthaladásról nem kell szót ejteni, a sárga azonban nem ennyire egyértelmű.

Erett sarga: otven ezer
Csak kameráznak - a kiértékelés később és máshol történik

Tudni kell, hogy sárga esetén csak akkor haladhatunk be az útkereszteződésbe járművünkkel, ha a megállás helye előtt a biztonságos megállás feltételei nem biztosítottak. A megállás helyét sávunkat keresztező folyamatos, vagy szaggatott útburkolati jel, gyalogátkelőhely, vagy éppen a forgalomirányító készülék helyzete határozza meg. Az, hogy hol van az a hely, ahol meg tudunk biztonságosan állni, az járműkategóriától és nyilván a haladási sebességtől is függ.

A százados szerint a felvételek kiértékelésekor meghatározható, hogy járművünkkel meg tudtunk volna állni még a piros jelzés megjelenése előtt, vagy sem. – Általánosságban véve elmondható, hogy amennyiben a sárga jelzés utolsó másodpercében haladtunk át a megállás helyét jelző vonalon, akkor a sárga lámpán való áthaladásért számolhatunk az ötvenezer forintos büntetéssel – így Beke Ibolya.

via http://sonline.hu/

Hegylakók különvélemény: az elbírálást végző személlyel szívesen beszélgetnék, hogy miért egyetlen másodperc alatt kell cselekednünk (3 mp sárga = 1mp észlelés + 1mp döntés + 1mp akció), amikor az Ausztriában már bevált villogó-zöld lámpával megelőzhető lenne a sárgán áthajtás problémája? A motorosokra nézve különösen veszélyes lehet a rendelkezés, hiszen egy új sportmotor 10-20 méterrel a sárga megpillantása után egyhelyben áll, ha a tulaj erőteljesen fékez. De vajon a mögötte jövő hetvenéves papa is ekkora úton alatt fog megállni a Lada Samarával?