Garázs, a második otthon

Garázs, a második otthon

- Kategória: Cikkek, Kiemelt cikk
0

A tavasz közeledtével egyre gyakrabban hozzuk elő rejtekhelyükről a járgányokat, esténként meg egy jó gurulás végeztével szépen visszatesszük őket a pihenőhelyükre. De hova is?

Egy új lakás vásárlásakor, albérletváltáskor vagy bármilyen lakhelyváltoztatás esetén a motoros ember automatikusan “leháromszögeli” az én-lakás-motor helyzetét a térképen. Akárhova költözöm, ott garázs kell!

Egy jó motortároló helyiség nagy kincs, amelynél minden paraméter klappol: jól megközelíthető, zárható és biztonságos, jó környéken van, esetleg kisebb  karbantartási munkák is elvégezhetők helyben. Nem mindenki engedheti meg, hogy garázst vegyen a ház  alatt, így hát legtöbbször marad a bérlés. Nézzük, milyen megoldások lehetségesek:

– Szomszédos ház, utcabeli lakás garázsa

– Kissé távolabbi, de  kevés utazással.,akár tömegközlekedéssel megközelíthető garázs

– Önálló, „kihelyezett” garázs, konténer vagy pavilon

– Fizetős, őrzött parkoló

– Plázák, áruházak, nagyobb létesítmények őrzött teremgarázsa

A motor az adottságainak köszönhetően nem foglal el egy egész autóbeállót, ezért a díjazás megbeszélésénél érdemes ezt figyelembe venni – általában egy egész hely árának 50-60 %-a már jónak mondható. Ha csak az egész rubrikát vehetjük ki, társulással, több motor esetén a díj szintén osztódik.

Kozos garazs
Többen olcsóbb – és még társaság is van, persze ilyenkor alaposan meg kell válogatni, hogy kivel állsz össze

A kiválasztásnál a biztonságra mindenképp ügyelni kell. A fedetlen, csak kerítéssel leválasztott tároló, a kietlen helyen álló, önálló garázs nem túl jó döntés, mivel a motor fizikai adottságai miatt sajnos viszonylag könnyen lopható. Érdemes megnézni, mennyire belakott a környék, illetve közvetve mennyien használják a helyiséget, megbízható-e a főbérlő, esetleg ismerős adja ki stb.

Rossz garazs
Itt még biciklit sem hagynék…

Őrzött parkolónál eltulajdonítás esetén nincs garancia vagy kártérítés, mert ezek a létesítmények nem kötnek a tulajra kiterjedő biztosítást. A vagyonvédelem kialakítása nem képezi e fejezet részét, de mindenképp meg kell említenünk, hogy ahol motorunkat tartjuk, ott komplex védelem kialakítása javasolt, vagyis mechanikai és elektronikus eszközök használata együttesen. Érdemes egy rafinált megoldást is beiktatni, amit csak mi ismerhetünk. Legyen bármilyen fizikai védelem is a garázson vagy magán a motoron, érdemes ezt elektronikus, esetleg nyomkövetős eszközökkel is kiegészíteni – erről ITT OLVASHATTOK részletesebben.