Motoros intés

Motoros intés

- Kategória: Kiemelt cikk

Nem tiltott és nem is titkolt az a gesztus, amit a motorosok egymás közt intésnek, köszönésnek hívnak. A biker kultúrához hozzátartozik, hogy a kedvelt életérzést – egymás tiszteletéül, és az összetartozás jeléül – egy üdvözlő mozdulattal koronázzuk meg, mikor egy másik motorostárssal találkozunk.

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]
.

Ez a kis jelzés lehet egy egyszerű intés, a vagány “te vagy az ász” rámutatás vagy a kuplungkar felett végrehajtott kétujjas pókerzseton betolás. A dolog szépsége mellett azonban hátrány is akad. Mivel általában mindkét kezünk foglalt – az állandó sebességű egyenes haladás kivételével – szinte mindig gépészkednünk kell. Figyelmünk elvonásával együtt ez így már potenciális veszélyforrást jelent, ezért ne minden áron köszönjünk vissza a kollégának, biztosan meg fogja érteni.

Motoros intes
Szevasz kolléga! - a hosszú egyenesben könnyű...

Érdemesebb inkább a kevesebb kockázattal járó, fejjel való biccentést vagy rövid láblendítést választani, amennyiben nem akadályoz minket a vezetésben, és érzünk annyi tartalékot, hogy kellő figyelemmel követhessük az utat, valamint a közlekedés többi résztvevőjét. A motorokkal gazdagabban ellátott országokban már egyébként is kiveszőben van ez a fajta köszöntés, hiszen egy hétvégi, napsütötte délutánon pár másodpercenként találkozunk szembejövővel a kedvelt motoros útvonalakon, így fizikailag lehetetlen, hogy egyfolytában az egyik kezünk az üdvözléssel legyen elfoglalva.

Szerinted: szükséges gesztus, vagy felejthető beidegződés a motoros integetés?

képek innen: killboy.blogspot.com

Continental 2019

Facebook Comments

29 Comments

 1. Én egyfelől nagyon speciális helyzetben vagyok (ugyanis olyan autómárka büszke tulajdonosa vagyok, akik egyedülálló módon villantással, kézemeléssel üdvözlik egymást magyarországon is, minden helyzetben és mindig, fenntartások nélkül segítik egymást…), ezért a motorral való közlekedés esetén is általában csak a márkatársak felé vagyok kezdeményező és villantok/jelzek/intek (már, ha van idő felismerni, lereagálni).
  A motorostársak jelzésére minden esetben válaszolok.
  De most, hogy így felmerül a kérdés, tényleg egyre többször fordul elő, hogy üdvözlés nélkül haladunk. (télidőben feltétlen, motorossal se nagyon találkoztam…)

 2. Az én tapasztalatom, hogy kialvó félben van a gesztus. Az évek múlásával és az “újgazdag presztizs “motorosok megjelenésével a motoros társadalom is kezd szétesni.Két három nem visszaintés után jön a “akkor integessen a harapós ló” szindróma, és az “IGAZI” motorost sem tiszteljük már meg egy intéssel . Én még nem jutottam el eddig, de sokszor mondom magamban, hogy “legalább egy biccentést produkálhattál volna…….”
  Hát kedves motoros társaim, NE HAGYJUK KIVESZNI EZT A GESZTUST !!! és még valami ! Ha lehet csak akkor ints, ha azt szívből és nem divatból teszed, és meg is állsz segíteni, ha a szükség azt hozza !

 3. trabantosok. -ilyenek ezek. -hogy milyenek? -hát ilyenek! :mrgreen:

 4. Verhós Marci

  Párszor csalódottan konstatáltam , h köszönök és semmi , persze meg lehet érteni a másik félt is , nem várhatjuk el , hogy mindig minden körülmények között ,észrevegyen a másik aki netán tán épp egy manőverbe kezdett, és elengedje volánt , én ilyenkor biccentek, vagy villantok párat, nehogy már tarajnak tűnjek ha már rám köszön valaki.
  Azt is észrevettem , hogy van egy pár arc aki nem is akar köszönni, ..idővel ezt is ki lehet szúrni, ezek már bocsánat de az újgazdag majmok akik azt hiszik ők találták fel a motrot, és az utak is nekik készültek, hogy motrozhassanak rajt, de persze ezzel sincs baj, ki lehet próbálni , ..nem köszönsz , .ők sem fognak.
  Aki jó arc az már messziről bevillant.
  És itt vannak a robogósok. Kicsit bátortalanok, ..félve hogy nekik nem köszönnek vissza, mert hogy valljuk be ,azért az egy más világ .

  Én asszondom,ne vesszenez a jó szokás, ..és amit takar;
  motorosok segítsenek egymáson ha lehet, mert nincs annál jobb érzés mint az út szélén állva,lelassít valaki és megkérdi , hogy MINDEN OK??

  Na jó van jobb érzés; egy jó SHHÖÖÖr…. 😆

 5. Comig out!!! Ez a Kutya kölke is teljesen leszokott az integetésről, pedig bizonyítékom van róla, hogy itt épp egy motoros fényképezte itt szemből :mrgreen: :mrgreen:

  https://www.hegylakok.hu/wp-content/uploads/IMG_7132.jpg

 6. Ne vesszen el az a szokás! Én mindig intek vagy villantok ha meg nem köszönnek nem megy el a kedvem. Én nem mindig azt tapasztalom h csak az újgazdag motorosok nem intenek vissza tapasztaltam már choppereseknél is. Ami meg a balesetveszélyt illeti én nem gondolom akkora veszélyhelyzetnek ezt de ha nem megy valakinek akkor villantson inkább azt is megértik. De ha már a jelzéseknél tartunk hogyan jelezzem egy szembejövő motorosnak azt h lassítson mert traffipax van?

 7. trafi: általában mutatóujjal előremutatva köröket írsz le.
  lassítás: magad mellett, kb csizmaszár magasságban, lefele néző tennyérrel “tologatod a levegőt” többször egymás után.

 8. duB-bal egyetértve, meg vannak régóta ezek az általános jelzések!
  Most élezhetitek rajtam a nyelvetek, mert bevallom én robogósoknak nem integetek. Nem tiszteletlenségből és nem lebecsmérlésből, vagy hasonló okok miatt, de nyáron lengethetnék folyamatosan és ahogy írták előttem, ők egy más világ. Nem igazán figyelnek erre. (Tisztelet a kivételnek). Mellesleg ha egy robis terül el előttem, az is természetes, hogy megállok és ugyanúgy segítek, mint egy 600-as kollégának, még szép. Nem várok semmit tőlük ellenben, mert ez belülről motivál engem, de ha rámintenek tuti, hogy viszonzom és elnyomok egy sanda mosolyt a kupak alatt, mert emberből vagyunk, jól esik!

 9. Én általában intek, akár előre. Persze van, amikor épp mással vagyok elfoglalva, ezekért az esetekért előre és utólag is sorry, előfordulhat. Két dolgot figyeltem meg: az egyik, hogy a robogósok tipikusan nem az az integetős fajta, bár vannak kivételek. A tipikus 50-es sámlit jobbára egyáltalán nem feelingből ülik, hanem merő praktikumból, tulajdonképpen megértem, hogy tök más szubkultúra. (Bár én se csak szórakozásból ülök motoron.)
  A másik, hogy az országhatárt átlépve jelentősen csökken a visszaintők aránya, legalábbis Ausztria-Szlovénia fele ezt tapasztaltuk. Talán túl sokan vannak, vagy ilyesmi.

  Lazán a témához tartozik még, hogy én gyakran intek jobb kézzel 😉

 10. Én személy szerint szinte mindig intek, és ha viszonzásra talál az mindig mosolyt csal az arcomra. 8)

 11. Én szintén intek, és igen jól esik, mikor visszaintenek – ugyanis én valahol a motorosok és a robogósok között lavírozok, egy veterán állapotú Schwalbe-val… :Ü

 12. Én mindig köszönök, ha olyan sebességgel jön motoros, hogy van időm észrevenni.
  Két évig Spanyolországban motoroztam, érdekes összehasonlítani a két ország motorosait. Nagyon kiélezem a véleményem, biztos vannak kivételek: itthon a speedesek akik épphogy csak két ujjukat felemelik a kormányról, a harley-sok meg csak harley-soknak köszönnek, akárhogy kalimpálok. Spanyoloknál a speedesek is olyan lelkesen köszönnek még lapra döntött motorral is, mint az igazi túrázók. Monjuk ott meg a BMW-sek nem köszöntek vissza rendszeresen. Egyébként érdekes, hogy egymást megelőzve tőlünk Nyugatra majdnem minden esetben kéz helyett lábbal köszönnek egymásnak a motorosok.

 13. Ja és érdekes, hogy városban szinte tényleg alig köszönnek vissza a franciák és spanyolok, de amikor kiérek a sztrádára/hegyre, már beindul a köszöngetés…gondolom itt derül ki a MOTOROS és ki az aki motorral közlekedik.

 14. Én kézzel, lábbal, fejjel, ahogy csak tudok jelzek!Legyen az Simsonos postás vagy Goldwinges bankár! 😀

 15. Hát őszintén,volt 250 honda VT-m,és ugyanúgy intettem suzuki-snak,és egyéb márkák tulajdonosainak! Lehet felőlem robogós,600-as,vagy akár nagyobb,tiszteletből megteszem eme köszönésre utaló mozdulatot. Most robogóm van,de ettől a szokástól nem tértem el,de sokan “lenéznek” a “nagyobbak” közül! Ez elszomorító,mert mi “rotyogósok” is motorosok vagyunk!!! 🙂

 16. Én 20 éve megyek már amikor csak tehetem és biztonságos intek még az öreg simsonos parasztbácsinak is vagy a pizzafutinak. Ha nem akkor legalább ránézek és biccentek.

 17. Pepe, nekem nyugodtan integethetsz robogón, még mindig viszonozni fogom, ha épp nem köt le nagyon valami 🙂 De továbbra is tartja magát az a megfigyelésem, hogy a városi rotyogósok nem az a köszöngetős fajta (meg a simsonos-pecás taták se).

  Egyébként preferálom a biccentést, a láb nem gyakran jut eszembe, ha köszöngetésről van szó (bár csináltam már olyat).

 18. Én régen robogóval mindig intettem a “nagyobbaknak” 🙂 de nagyon ritkán kaptam vissza választ 🙁 és ez tök rosszul esett mert motorosnak hittem magam:D:D mostmár gyorsaságival intek MINDIG MINDEKINEK (ha tudok, jóóó előre:)) még ha nem is kapok néha választ…ha pedig kapok mindig elmosolyodok a bukó alatt 🙂 mert MOTOROSOK vagyunk basszameg:):)!!!!

 19. Én biztosan köszönni fogok idén is minden motoros társamnak, mert ez egy szép gesztus…
  Azt viszont nem szép, mikor a Hayabusa- jampec a középső újjával integet vissza 🙁
  Mostanában főleg a speedesek “tartják” magukat, de nem fogom vizesre sírni emiatt a párnám 🙂

 20. Én nem köszönök, de nem is várom el, hogy köszönjenek egészen kategóriaváltásig. Bár ha szembetalálnám magam egy olyan elvetemült emberrel, aki 50es Hondába Simson blokkot rak (mint én 😀 ), biztos, hogy leráznám a karom a helyéről. 😀

 21. A vitorlások is köszönnek a Balcsin.
  Nemsokára az autósok is fognak (1000Ft/liter-től)

 22. Én is próbálok mindig köszönni. Kézzel, lábbal, biccentéssel, ahogy sikerül. Városban nem mindig töröm magam, mert ott sok mindenre kell figyelni. Sokszor nincs is idő a köszöntés viszonzására. Nem tartom viszont szimpatikusnak a “csak márkatársnak köszönök” elgondolást. A többi már nem is motoros?

 23. Szisztok!
  Nekem személy szerint egy simsonom van.Én mindíg intek minden fajta motorosnak,sztem ez nem motor tipus függő.Nekem intett már vissza robogós,chopperes,gyorsulásis és még sorolhatnám.Szerintem ez totál ember függő,mert aki tényleg motorosnak tartja magát,és nem az számít hogy milyen motorja van a másiknak,hanem az hogy társ, az vissza int bármilyen motorosról is legyen szó.És hát ugye van a tar paraszt kiha én nem gazdag f*szkalap,nah ezeket mindennek nevezném csak nem motorosnak!!Ennyi a véleményem!

 24. Nagyon szomorú, hogy egyáltalán fölmerült a kérdés, hogy köszönjön-e motoros motorosnak. Ez a fajta összetartás nagyon nagy értéke a motoros társadalomnak, remélem nem fog kihalni ez a szokás.
  Persze vannak akik nem motorosok, nem is akarnak azok lenni, csak motoroznak, de remélem előbb-utóbb ők is “megtérnek”. 🙂

 25. “Rodox : Nagyon szomorú, hogy egyáltalán fölmerült a kérdés, hogy köszönjön-e motoros motorosnak…”

  Ez nem merült fel, az viszont igen, hogy milyen módon köszönjön?

 26. Én olyan állatfaj vagyok, amilyenből többet talán az országban nem találnál (motoros hypermiler), oszt mégis intek a többi kétkerekűnek. Valahogy megszoktam.

  Márkára nem válogatok, pedig nekem még viszonylag egyszerű dolgom lenne: ha felemás vagy kancsal, akkor intünk :mrgreen: (na jó, ez nem így van, de jól hangzik :D) Ettől eltekintve nem vagyok akkora penge, hogy szemből megmondjam egy akármilyen motorról, hogy micsoda.

 27. Kedves Enikő Pál!
  Mert ugye te találkoztál már olyan Hayabusa-jampeccel aki így integetett. Szerintem te csúsztatsz. Csak az irigység beszél belőled. Én több mint 20 éve motorozom, de ilyen intéssel még nem találkoztam, ahogy te sem. Sokféle motorom volt, most éppen egy Hayabusa, de ettől még nem változtam meg, továbbra is minden motorosnak intek, attól függetlenül, hogy milyen motoron ül.

Válasz