Segédmotor, B125 és A2 - a jogász válaszol

Segédmotor, B125 és A2 - a jogász válaszol

- Kategória: Kiemelt cikk, Macidoktor, Macidoktor válaszai
10

Sziasztok! Több kérdés érkezett hozzám a segédmotorokkal kapcsolatosan, ezért boncolgassuk kicsit ezt a témát bővebben!

.

Sokan nem tudják, de változott a szabályozás, EU-s lett, aminek köszönhetően kategóriák jelentek meg itt is, három-és négykerekű segédmotoros kerékpárokkal.

Kétkerekű járművek legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességgel, amelyben a motor hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3 belső égésű motor esetében vagy legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW elektromos motor esetében.

Háromkerekű járművek, legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességgel amelyben a motor hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3, ha szikragyújtású, vagy legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW, egyéb belső égésű motor esetében, vagy legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében,

Könnyű négykerekű segésdmotorok, amelyek terheletlen tömege legfeljebb 350 kg - elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét -, amelyek legnagyobb tervezési sebessége legfeljebb 45 km/ó, és amelyek motorjának hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3 szikragyújtású motoroknál, vagy legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW egyéb belső égésű motor esetében, vagy amelyek legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében. Ezek a járművek A1 vagy B kategóriás jogosítvánnyal vezethetőek, míg az előbbi kategóriákhoz M-es jogsi is elég.

 Természetesen ami minket, motorosokat főleg érint, az a kétkerekű segédmotoros kerékpár.

Főszerkesztőnk vetette fel azt a kérdést, hogy mi a helyzet a különböző nagyáruházakban kapható villany, vagy robbanómotoros biciklikkel? Ezek valóban kerékpárnak minősülnek, hiszen a KRESZ szerint "kerékpár az olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti."

Ezek a kerékpárok már komoly sebességre képesek, kedvencem, amikor a papák és nagyik száguldanak bukó nélkül a bicikliúton, a szívbajt hozva a békés kerékpárosokra. Ezek komoly fékkel sem rendelkeznek, a gumi is virsli, életveszélyesek véleményem szerint, de (papíron) kerékpárok. Nincs rajtuk biztosítás, ha kárt okoznak csak polgári perben követelhető az összeg.

A nálunk előrébb gondolkodó országokban ezeken is van rendszám, itthon mindennemű papír nélkül közlekedhetnek.

Negyvenet megy, motor hajtja és ketten utaznak rajta, mi az? A magyar törvények szerint ez egy kerékpár...

Új kategória a B125. Ezzel sokan ülhetnek át végre legálisan a 125/50-es robogóikra, az ötlet a jelenlegi helyzet normalizálása, az illegálisan használt robogók kiszorítása lett volna. Sajnos ez nem párosult - egyelőre - a rendszámozás kötelezővé tételével, így az eredménye is csak korlátozott.

Ha már jogosítvány, akkor még egy változás, az A kategória 2013-tól már csak akkor szerezhető meg egyből, ha az illető 24 év felett van. Azaz, ha ezen kor alatt vagy és hamarabb akarod a kezedben tudni a jogsit, akkor A1-el kezdesz, majd két év múlva A2 (egyből megszerezheted, ha 21 elmúltál),  majd jöhet az A vizsga. Ez három tanfolyam, három költséggel, értitek...

És még egy gondolat lezárásként. Nagy a vita a 125/50 körül, sokan vannak az illegális használat mellett. Az egyik, általam sűrűn látogatott fórumon is sokan vannak, akik így használják motorjaikat. Sajnos van egy 18-20 év közötti csapat, aki oltogatja a többieket, mindenkit hülyének nézve. A témáról a véleményem már olvashattátok, azonban nem bírom megállni szó nélkül: ha már te hülyeséget csinálsz, legalább mást ne vigyél bele! Maradjatok csendben, csináljátok, amíg a hatóságok eltűrik/elnézik, de ne beszéljetek rá másokat a szabálytalanságokra, még ha ebben önigazolást is találtok.

Üdv, Dr. Dózsa Ernő

www.dozsaugyved.hu

.

Continental 2019