Megszületett: így változik az útdíj rendszere

Megszületett: így változik az útdíj rendszere

- Kategória: Hírek, Kiemelt cikk, Közélet

Az egy hónapos próbaüzemet követően február elsejétől változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ingyenes lesz, közöttük a ferihegyi gyorsforgalmi út – jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára kormányszóvivői sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

[wp_bannerize group=”cikkek” limit=”1″]

Elmondta: a minisztérium folyamatosan gyűjtötte a próbaüzem tapasztalatait, s a szakmai szervezetek körében teljes egyetértés volt abban, hogy a megyei matrica bevezetése helyes volt. Ugyanakkor a legfontosabb változások közé sorolta, hogy a megyei matricák nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a megyehatár utáni első csomópontig legyenek érvényesek, így február elsejétől már eszerint használhatják a közlekedők az autópályákat.

Arról is döntöttek, hogy a kormány eltörli az 1470 forintos eljárási díjat a megyei matricák bevezetésével összefüggő ügyekben, vagyis aki január végéig tévedésből hajt fel bármelyik fizetős szakaszra, utólag, akár márciusig is pótolhatja a hiányzó megyei matricát, mindenféle pótdíj nélkül.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy például a Dunán átívelő hidak immáron ingyenesen használhatók, és a megvásárolt tikettek hosszabb szakaszokra érvényesek, mint az a december végén kiadott térképeken szerepel – áll az MTI összefoglalójában.

Continental 2019

Facebook Comments

8 Comments

 1. Ember és GPS legyen a talpán, aki ezt mind tudni fogja. Persze lesznek táblák a fizetős szakaszok bejáratánál, de mikor útra kel az ember, észnél kell legyen az útvonal kifundálásánál.
  Vajon lesz olyan kiegészítő tábla, vagy bármi utalás, hogy az adott útszakaszra melyik megye “matricája” érvényes? nem minden út mellett van kint a megye határán a nevét jelző tábla.

  1. Autópályán mindig kinn van a megyehatárt jelző tábla. Ezért is sokkal értelmesebb így, és ebből is látszik, hogy nem volt előkészítve a dolog, csak gyorsan bevezettek valamit.

   1. De alsóbb rendű úton is léphet valaki megyehatárt…
    Mindegy, valószínűleg az utazónak kell majd nagyon figyelnie, más nem fog segíteni rajta…

    1. Alsóbbrendű úton nem kell fizetni.

     1. Ott valóban nem kell, de onnan is keveredhetsz fizetős út felhajtójához…
      Példa: lemegyek barátomhoz Bükköny megyébe, kerülve a fizetős szakaszokat, mert érvényes “matricám” csak Nemes megyére van, ahol lakom. Hazafelé úton rájövök, hogy van egy kellemes tóparti hely, ami ugyan kis kerülő, de megéri, így ott megállok egy szendvicsre, stb. Lényeg, hogy alsóbbrendű utakon indulok haza, és mivel rájövök, hogy késésben vagyok, uccu az autópálya. Csakhogy nem tudom, beléptem-e már Nemes megyébe (mert a 3 számjegyű úton ilyen táblával nem találkoztam és számomra ismeretlen környéken járok), így nem tudom, felhajthatok-e éppen ott a fizetős szakaszra, mivel csupán egy általános, fizetős utakra vonatkozó táblával találkozom.
      Persze hordhat magával az ember közigazgatási térképet – mert a GPS és az okosteló, legalábbis eleddig – nem jelzi a közigazgatási határokat.
      Szerintem be kellene bővíteni a megyékre utaló kiegészítő táblát is a “Vignette” című alulemez alá – és ezt a már fizetős szakaszon a megyehatárnál is ki kellene helyezni.

     2. Azért ez már erősen kötözködés kategória!

     3. Nem szántam kötözködésnek, az én közlekedési szokásaim alapján teljesen életszerű – főleg ha motorral vagyok…
      A motorosok egyébként is szívesen keresnek ismeretlen, számukra új, és főleg kisebb forgalmú utakat (szerintem).

Válasz