Kanyarban is ráfékezhetsz

Kanyarban is ráfékezhetsz

- Kategória: Baleset-megelőzés

Ha besokallsz, az ABS Pro rendszer akkor is segít: ledöntött motorral is nyugodtan belemarhatsz a fékbe.

 

A BMW egyik legfrissebb fejlesztése az ún. kanyar-ABS, melynek lényege, hogy nem csak egyenesen haladó motor esetén, hanem tempós fordulókban is bátran használhatod az első, illetve a hátsó féket, a rendszer ugyanis érzékeli a gépre ható erőket, és ennek megfelelően optimalizálja a fékhatást:

Túl gyorsan mentél bele egy kanyarba vagy hirtelen felbukkant előtted egy akadály? A BMW ABS Pro mindkét helyzet kivédésében segít

Műszaki értelemben az ABS Pro az ABS vezérlését a motorkerékpár dőlésszögének függvényében változtatja, az adott helyzetnek megfelelően. A motorkerékpár dőlésszögének meghatározásához a rendszer ugyanazoktól az érzékelőktől származó hossz- és oldalirányú gyorsulási, valamint a perdületre vonatkozó adatokat hasznosítja, amelyeket a DTC (kipörgésgátló) és a DDC (dinamikus csillapítás-szabályozás) rendszerek.

Minél élesebb szögben dől a motorkerékpár, a féknyomás gradiensét a vezérlés annál jobban korlátozza hirtelen manőverek során. Ez azt jelenti, hogy a nyomás felépülése lassabban történik, továbbá az ABS szabályozási tartománya még kiegyenlítettebb lesz. Az ABS Pro előnye a vezető számára a kifinomult reakciókban, a fékezés és stabilitás magas fokában és a kanyarokban elérhető legnagyobb mértékű lassulásban nyilvánul meg.

Continental 2019

Facebook Comments

2 Comments

  1. hutyutyutyu

    ez a kanyar abs olyan DLC szerűnek tűnik… kanyarban és egyenesben is ugyanúgy blokkol a kerék, az ABS-nek pedig ugyanúgy kéne viselkednie…

  2. @hutyutyutyu: a “sima” ABS nem elég kifinomult, ha ledöntött motornál marsz bele, és a fékerőelosztás sem része, míg a kanyar-ABS-ben ezek benne vannak. Ha nem tudna többet, valószínűleg nem fejlesztik ki – nem gondolod?

Válasz