Olvasói: hogyan ne törd bele a kulcsot?

Olvasói: hogyan ne törd bele a kulcsot?

- Kategória: Karbantartás
6

Robi levele hasznos lehet a motorjukat (télen) ritkán használó tulajdonosoknak. Olyan praktikára akadt, ami komoly kiadástól és bosszúságtól kímélheti meg a többieket.

Sziasztok Hegylakók!

A minap megpróbáltam a téli pihenő előtt teletankolni a motort, de a hosszú ideje (2-3 hónapja) álló bringa tanksapkájába alig tudtam beledugni a kulcsot, elfordítani pedig egyszerűen lehetetlen lett volna. Szerencsére nem a benzinkúton, hanem még itthon, indulás előtt akartam ellenőrizni, amúgy szimszonosan 🙂 , hogy mennyi benzin is van benne. Mikor nem nyílt, a telefonon elkezdtem keresni megoldásokat és erre jutottam:

Nekem annyival bonyolultabb volt a helyzet, mint a fenti kollégának, hogy a párás hidegben álló motor “kupakja” lenyomva is éppen csak megmozdult, de feszült a kulcs, és féltem, hogy eltöröm. Levettem hát a polcról fater régi olajozóját, amiben vékony varrógépolaj volt, azzal beitattam és pár perc múlva újra megpróbáltam

Olvasónk észrevétele: szakemberek általában nem javasolják a zárak olajozását, mert az csak jobban belemossa a koszt, és jó kis taknyot képez benne, ami idővel beleszárad. Helyette grafitport szoktak javasolni…

Tádám, az olajozást követően a tanksapkát lenyomva és a kulcsot megmozgatva már nyílt is. Remélem a sorstársakhoz is eljut a videó, mert szerintem sokaknak hasznos lehet, akik hasonló cipőben járnak.

Széles utat és rövid telet!