Fényezés helyett polírozás

Fényezés helyett polírozás

- Kategória: Karbantartás

Ha csak eldől a motorod, még nem biztos, hogy muszáj újrafényeztetned - néha a polírozás is elég.

 

A sérülékeny műanyag burkolatok a legkisebb hatásra is könnyen karcolódnak, akár esés nélkül is - a garázsban egy-egy óvatlan mozdulat vagy egy piszkos tanktáska is megteheti a magáét. A fényezés, ha csak egy elemről van szó, nem mindig tökéletes megoldás, elvégre elüthet a színe a napszítta, kopottabb idomoktól, ezért először érdemes a polírozással próbálkozni.

polirozas2
Előtte - Mély, feltűnő karcok, melyek alaposan elcsúfítják a motort

Fontos kellékek

Ehhez először is muszáj alaposan letisztítanod a motort, majd egy erre alkalmas általános vagy színpolírozó-folyadékkal alaposan lekezelni a felületet. Amikor ez utóbbi márványosra száradt, kezdődhet a munka. Kisebb, 150-200 W-os polírozógépek már öt-tízezer forint között kaphatók, ám ezek gyakran magas és állandó fordulatszámúak, melyek megégethetik a műanyagokat. Érdemes kicsit többet rááldozni, szabályozható fordulatszámú masinára beruházni - mely általában 15-20 ezret kóstál -, és lassan, közepes méretű, puha koronggal 500-1000 fordulat/perc sebességgel elkezdeni a munkát.

Utána - Néhány perc alatt a karcok túlnyomó többsége teljesen eltűnt, s további polírozással ezek az apró nyomok is eltűntethetők
Utána - Néhány perc után a karcok túlnyomó többsége már nem is látható, s további polírozással ezek az apró nyomok is eltüntethetők

A képek önmagukért beszélnek: az előtte/utána állapot közötti eltérés jelentős, pedig nem éppen finom karcokról van szó. Érdemes hát beruházni egy gépre, pár korongra és a folyadékokra, hogy a koros gépek is újra régi fényükben csillogjanak. Szeretnél többet megtudni az elérhető eszközökről, anyagokról és az ideális fordulatszámokról? Az alábbi anyagban részletesen olvashatsz a polírozás rejtelmeiről.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz