Olvasói: Minden szabálytalan motorost feljelentek!

Olvasói: Minden szabálytalan motorost feljelentek!

- Kategória: Baleset-megelőzés
66

Póth Tamás küldte be nekünk az alábbi elbeszélést és pár fotót, melyet kivételesen egy autós töltött fel, aki vétlen volt egy motorosütközésben…

Újabb baleset a Mecsekben. Ezúttal az elszenvedői mi voltunk. Természetesen motorral ütköztünk. Én vezettem, Pécsre indultunk – áll Pappné Balogh Viktória Facebook-bejegyzésében.

A Mecsekpihenő alatti kanyarból kiérve ( kb 60-al mentem) észleltük, hogy egy motoros a Mecsekpihenő feletti kanyarból kiérve elveszti uralmát a motor felett. A Mecsekpihenővel egy vonalban egyszerűen leugrott a motorról, majd felpattant és berohant a pihenőhöz. Közben a 200 kg-os vas az oldalára dőlve, kacsázva az úton, felénk tartott.

Először azt gondoltam, túl messze vagyunk, addigra megáll. Aztán hamar rájöttünk, ez nem áll meg, hanem felénk robog. Nem tudtam merre rántsam a kormányt a forgalomban. Így lükvercbe vágtam az autót és ahogy tudtam, nyomtam a gázt. Belénkcsapódott. Szerencsénkre a kerekeivel jött nekünk, így nem dobódott fel. Az úttest közepe felé röpült le rólunk, ami szintén szerencse, hogy nem a padka felé, mert onnan szintén ránk eshetett volna. 5 métert dobott rajtunk hátra.

A kölcsönadott és balesetet szenvedett BMW S 1000 RR (Kép: Pappné Balogh Viktória)
A kölcsönadott és balesetet szenvedett BMW S 1000 RR (Kép: Pappné Balogh Viktória)

Mi nem sérültünk meg. Az autónk annál inkább…

Kívülről nem látszik, de a hűtőnk ripityára tört, az alvázunk megtekeredett, az első híd V alakban behajlott. Ez az első diagnózis, a többit majd a szakember. A becsapódás után 1 percre ott voltak a haverjai. El akarták vinni a motort, mondván ne legyen útba. Nekem teljesen elgurult a gyógyszerem, mondtam én nekik minden jót.

pl: Eltöröm a kezüket, kitaposom a belüket, ha hozzá mernek érni a motorhoz. ( a baleseti helyszín megváltoztatása azt hiszem büntetendő ) Aztán megkérdeztem tőlük, hány balesetnek kell még történnie, hogy befejezzék az álmokfutásukat? Rohad gyilkosok stb. Nem fogtam vissza magam, nem hiszem, hogy lett volna miért.

 

Az autón első ránézésre (az alig 30 ezret kóstáló) lökhárító és hűtőradiátor sérült, a motoron már annál komolyabb a baj... (Kép: )
Az autón első ránézésre (az alig 50 ezret kóstáló) lökhárító, zárhíd és hűtőradiátor sérült, a motoron már annál komolyabb a baj… (Kép: Pappné Balogh Viktória)

 

Ezek utám, még nekik állt feljebb. Megkérdezték, hogy az nem is érdekel mi lett szegény motorossal? A másik siránkozott hogy tönkre ment a 4 milliós motorja, mert kölcsönadta kipróbálásra. Na itt végképp elgurult a gyógyszerem. Attinak kellett lefognia a motoros haverját, mert nekem akart jönni. Nem tagadom, szalonképtelen volt amit kaptak, de azt hiszem érthető.

Megkérdeztem a helyszínelő rendőröket mit lehetne tenni, mikor lesz ennek vége, hány ártatlan embernek kell még meghalnia? Nem tudnak mit csinálni. Ha elveszik a forgalmit, motoroznak anélkül, ha kijönnek, addig semmi nincs, amíg kint vannak.

Ahogy elmennek, folytatják. Nekem most végképp betelt a pohár. Megfogadtam, hogy leszervezem a forgalom lassító demonstrációt, mindaddig, amíg a hatóság meg nem találja a megoldást ezek ellen a gyilkosok ellen – írja bejegyzésében Pappné Balogh Viktória.

Hegylakók különvélemény: nem könnyű igazságot tenni, hiszen mindkét fél alaposan megküzdött érte, hogy minél jobban elfajuljon a helyzet. Egy összetört lökhárító meg hűtőradiátor miatt rohadt gyilkosnak nevezni valakit? Nem csodálom, hogy ezen a motorosok felkapták a vizet, főleg úgy, hogy az utóbbi évekből aligha tudnék néhány olyan esetet mondani, ahol a motoros szabálytalan volt, és megölt egy másik, ártatlan közlekedőt, fordítva viszont (autós vs. motoros) lassan minden hétre jut egy-egy példa.

 „...azt is megfogadtam, hogy beszerzek egy fedélzeti kamerát, és minden szabálysértőt feljelentek. Illetve azt is, hogy akárhányszor zümmög a Mecsek, kihívom a rendőröket. ELÉG VOLT !!!"
„…azt is megfogadtam, hogy beszerzek egy fedélzeti kamerát, és minden szabálysértőt feljelentek. Illetve azt is, hogy akárhányszor zümmög a Mecsek, kihívom a rendőröket. ELÉG VOLT !!!” – zárta mondandóját a balesetet szenvedett autós (Kép és szöveg: Pappné Balogh Viktória)

Másrészről viszont a mecseki, mátrai probléma nem új keletű, mi is kerültünk már közvetlen veszélybe (motorral és autóval is) a 24-est meg a 66-ost Hungaroringnek képzelő, önjelölt versenyzők miatt. Az már csak hab a tortán, amikor a záróvonalon, jobbos, beláthatatlan kanyarban kívülről előző versenyző nemzetközi kézjelzéssel adja a tudtunkra, hogy a mi csigalassú (egyébként már szabálytalanul gyors) tempónkkal teljesen elrontottuk az ő príma csapatását…

Kapcsolódó anyag: Legyél Te az erősebb! – egy motoros intelme a mecseki kanyarok királyaihoz…

Kicsit több belátás, tolerancia kéne mindkét oldalról, s ha úgy alakul, hogy valaki galibát okoz – mint ebben az esetben a motoros -, akkor legalább legyen annyi tartás benne, hogy beleáll, elismeri a hibát, és megpróbál békésen megegyezni a vétlen féllel. Ha ez nem megy, jöhet a helyszínelés, de akkor is első, hogy mindenki alaposan söpörjön el a saját háza előtt, utána lehet elővenni a modortalan autóst, hogy milyen jogon titulál rohadt gyilkosnak valakit.

Egyébként pedig nem motoros vagy autós eset ez, hanem alapvető emberi probléma. A motor és az autó önmagától nem gerjeszt indulatot, nem okoz balesetet és nem mondja senkire, hogy rohadt gyilkos. Ahogy az életben, úgy az utakon is kicsit több együttérzésre, türelemre és persze tiszteletre lenne szükség, és akkor – talán – kevesebb ilyen baleset történne, illetve nem születnének efféle Facebook-bejegyzések…

4sr HUngary