Olvasói: lenyomtuk a Stella-ralit!

Olvasói: lenyomtuk a Stella-ralit!

- Kategória: Események, Kiemelt cikk, Túra

Felhívásunk nyitott fülekre talált, és nagyon sok olvasói videót, illetve túrabeszámolót kaptunk, közöttük Juhász Imréét is, aki Európa egy ritkán látott szegletébe kalauzol minket.

 

Minden év júliusának második hétvégéjén rendezik immáron negyven (!) éve Bardonecchiában, a Frejus lábánál a Stella-ralit. Egy turini BMW-s, és utasa, Mario Arusio kezdeményezésére indult el ez a kiemelt esemény, melynek lényege, hogy vasárnap reggel, a kavicsos, murvás és igencsak szűken kanyargó ösvényen a résztvevők felmotoroznak a hegy tetejére, a Colle del Sommellierre, ami valójában a francia-olasz határ.

Felejthetetlen kép: indulhat a csúcstámadás az alaptáborból
Felejthetetlen kép: indulhat a csúcstámadás az alaptáborból

Az esemény népszerűségére jellemző, hogy a hétvége során több mint háromezer (!) motoros fordul meg az alaptáborban, ami nem is csoda, hiszen ez Európa egyik legmagasabb, motorral is bejárható útja.

Kalandos utazás a célig

Mi négy nap alatt kétezer kilométert tettünk meg – Angliából indulva -,  az utat jómagam szerveztem minden segítség nélkül. Nem volt egyszerű: nyolc főre szállást találni, ami jó helyen van, és megfelel az összes résztvevőnek? Lássuk be, ez főszezonban egy ilyen helyen nem megy könnyen. Végül mégiscsak egy élménydús és felejthetetlen túra kerekedett belőle, csak ajánlani tudom minden motorosnak, de azért pár dologra felhívnám a figyelmet.

A kitartás jutalma: közös kép háromezer méter felett, a hó és a jég birodalmában

Nem árt, ha van némi tapasztalatod kempingezésből, elvégre itt tényleg nomád körülmények várnak, s talán éppen ezért ilyen különleges a Stella-rali. Ha arra jártok, semmiképpen ne hagyjátok ki a Galibier-hágót (Col du Galibier), egyszerűen meseszép, leírni sem lehet, hogy mennyire az… Továbbá rengeteg érdekes emberrel futhatunk össze az alaptáborban, csupa megszállott, ami kell is ide, ugyanis kétezer méter magasan vagyunk, így a nappal-éjszakai hőingadozás elérheti a harminc fokot is – nappal nem ritka a 25 fokos hőmérséklet, míg hajnalban simán fagyhat. Ráadásul még ezt is lehet fokozni: vasárnap a motorosok egészen a csúcsig, 3004 méterig (!) merészkednek, hogy így tisztelegjenek Mario Arusio hagyományteremtő túrája előtt.

Már most eldöntöttük, hogy jövőre is megyünk, de akkor már egy egész hétre, hogy útba ejthessük a Stelviót, no meg Svájc legszebb hegyeit!

Széles utat!

Juhász Imre

Continental 2019

Facebook Comments

7 Comments

 1. Imre, hadd köszönjem meg, hogy közreadtad ezt a túrát! Gyakran járunk a Dolomitokban, de még nem hallottam erről a Rally-ról. Öröm volt olvasni, és biztos, hogy jövőre mi is megyünk!

  Jani

  1. Imre Juhasz

   Nagyon szivesen V-Jani!
   Koszonom a szekesztosegnek a lehetoseget, hogy megoszthattam veletek, remelem jovore ott talakozunk es meg iszunk 1 sort a tuz mellett…
   Udv Imi

 2. csak_egy_motoros

  Motorosként kérdezem, hogy 00:23-nál és a többi hasonló helyzetnél (nem jön szemből semmi, belátható útszakasz, viszonylag nagy sebességkülönbség) miért nem lehet nagyobb ívben kikerülni a bicikliseket?

  1. Transalper

   @csak_egy_motoros:
   Látom, Te sem motoroztál még egy durvább, bicajosokkal alaposan megszórt hétvégén a Dolomitokban…

   1. csak_egy_motoros

    Pedig de. Ezért kérdeztem. Az indokolatlan személyeskedést pedig mellőzd pls, ha érdemben nem tudsz hozzászólni pont pont pont

   2. Mert nem tudnak motorozni, csak megvették a vasat.

 3. “turini” – az magyarul torinói, nem?

Válasz