Olvasói: szabályos a rendszámom, mégis megbüntettek

Olvasói: szabályos a rendszámom, mégis megbüntettek

- Kategória: Kiemelt cikk
8

A mai nap folyamán igazoltattak a rend éber őrei, és mivel minden papír rendben volt, de ők mindenféleképpen büntetni akartak, ezért belekötöttek abba hogy túlságosan fel van hajtva a rendszámom.

.

Ez a “túlságosan” konkrétan a vízszintessel 30 fokos szöget jelent. Ők azt állították hogy a rendszámnak tisztán láthatónak kell lennie. Én szerintem ez még simán olvasható volt, és mondtam is nekik lejjebb nem szívesen hajtom mert akkor túl közel kerül a kipufogóhoz, ami miatt rezegni fog, és emiatt már tört el rendszámom. (új rendszám + új forgalmi kb 12 ezer forintos móka). Végül helyszínivel megbüntettek 5000 forintra. Úgy gondoltam a helyszínen hogy ha fellebbezek, az illeték is ennyi lenne, meg egy hosszú procedúra, ezért átvettem a bírságot, de azért így utólag érdekelne hogy mennyire volt helyénvaló az eljárás? Arra a kérdésemre ugyanis nem tudtak válaszolni hogy konkrétan mennyire kell lehajtanom a rendszámot, hogy ne büntessenek érte. Csak azt hajtogatták hogy a központtól kapták az utasítást hogy figyeljenek oda mert sok motoros így akarja kijátszani a traffipaxot.

rendszam-birsag
Ha koszos, nem jól olvasható vagy rossz szögben áll, fizetned kell…

A hiba az ön készülékében van…

Kedves Kérdező! A válasz egy kattintásra volt tőled… Kikerestük a rendeletet, ami elég egyértelműen fogalmaz: a függőlegeshez (!) viszonyítva befelé legfeljebb 5, kifelé pedig 30 fokot térhet el a rendszámtábla szöge, vagyis az általad írt, “vízszintessel 30 fok” egyértelműen sok – sajnos jogos volt a büntetés, és a rendőrök még visszafogottan mérték az összeget… Ráadásul ez az előírás elsősorban a gyárakra vonatkozik, vagyis az alaptétel, hogy a rendszámnak olyan szögben kell állnia, mint eredetileg, amikor a motor kigördült a gyárból. Ezen csak úgy módosíthatsz, ha a típusra engedélyezett, utángyártott rendszámtartót szerelsz fel, majd azt bejegyezteted a következő műszaki vizsgán – szóval nem éppen egyszerű. Az pedig, hogy a rendőrök „mindenféleképpen büntetni akartak” elég rossz duma, egy szabályos motorral aligha kötekedtek volna.

Ha tilosban jársz, ne csodálkozz, ha jön a csekk... (Kép forrása: Első "Motorvéd" Polgárőr Egyesület - Pest Megyei Motoros Polgárőrség)
Ha tilosban jársz, ne csodálkozz, ha jön a csekk…
(Kép forrása: Első “Motorvéd” Polgárőr Egyesület – Pest Megyei Motoros Polgárőrség)

Érdemes hát visszaállítani a plakettet, és ha ezáltal túl közel kerül a – gondolom utólag felszerelt – kipufogóhoz, akkor inkább annak a felfogatásán kell módosítani, azért nem kapsz legközelebb bírságot.