Felhívás helyett előrelátás…

Felhívás helyett előrelátás…

- Kategória: Baleset-megelőzés
9

Bizonyára mindannyian olvastátok a Facebookon a fiatal lány, Vanessza történetét, aki Bulgáriában lett baleset áldozata, és most a szüleitől hatmillió forintnak megfelelő összeget követel a kinti kórház vezetése, s egyelőre a hazaszállítása sem biztosított. Már gyűjtés is indult számára, de ez – szerintem – késő bánat, ha úgy tetszik, eső után köpönyeg.

Sajnálatos és mindig váratlan egy ilyen baleset, amit megélni tragédia és egy életre szóló tanulság mindenki számára. Olvasva a cikket, értve és átérezve minden sorát, muszáj leírnom, mi jár a fejemben.

Adott hát egy 18-20 éves kislány. A családja, a közvetlen környezete elengedi külföldre – ezek szerint – minimális védelem, köznapi néven utasbiztosítás nélkül. Mondhatnánk, hogy a lány felelőssége is, hisz’ jogilag már felnőtt, de azt hiszem, ez erős tévút, szülőként ezt bárki beláthatja. Legyen hát tanulság minden szülőnek, nagyszülőnek és felelősségteljesen gondolkodó testvérnek, barátnak, hogy azt a napi 3-600 forintot akár a szerettei helyett befizeti, megelőzve az ilyen helyzeteket. Nem is az összegen, a gondoskodáson van a hangsúly.

Ha elfelejted induláskor a kapkodásban, hisz’ előfordul, akár útközben telefonon is pótolhatod a biztosítást. A lényeg, hogy legyen!

Persze a pletykalapok máris a külföldi kórházra mutogatnak, embertelen bánásmódot szajkózva, szidják a követséget meg az OEP-et. Értelmetlen, sehova nem vezető, szimpla hangulatkeltés, elvégre egy felelősségteljes újságíró azzal kezdené, hogy

az olvasó miként tudja megóvni magát az ilyen helyzetektől, mit tegyen – és mit te -, hogy ne róla szóljon a következő ilyen cikk? Már ha valóban szeretné, hogy ne legyen több ilyen írás…

Balkánt emlegetnek, pedig mindenki előtt nyilvánvaló tény, hogy az Unión belül a kórházakban csak az életmentést végzik el, ha nincs, aki állja a további számlákat. Embertelen, mondják, de gondoljunk bele: ha a hazai egészségügy ilyen helyzetben van az utóbbi évek több százmilliárdos fejlesztései után, mi lehet Burgaszban? Nem várható el, hogy 20-30 ezer eurókkal dobálózzanak, még ha ez az adott személynek és a családjának megrázó is.

Csak magadra számíthatsz! Meg rám…

Sokan ördögtől valónak tartják a biztosítást, apróbetűt, kihátrálást emlegetnek, de kérdezem: kell-e jobb igazolás a fontosságára, minthogy nekem, aki töviről-hegyire ismerem a piacot három különböző (!) szerződésem van saját védelmemre? Ebben élek, láttam már személyesen a motorost, aki a PROTEKTOR-nak köszönhetően több mint tízmillió forintot kapott a balesete után, azaz tudom, mit kockáztatok, ha félvállról veszem a kérdést.

Ez nem győz meg? Képzeld, nekem minden ügyfelem száma megvan a telefonomban. Ha bármi éri, nem kell ügyvéd, szakértő, segítség után rohangálnia: az út széléről, hajnal háromkor is felhívhat,

és álmomból felébresztve is tudom majd, mit tegyen – és mit ne -, mikor készül a jegyzőkönyv vagy elindul a kórházba.

Tudjátok, úgy alakult a sorsom, hogy immáron az a megtiszteltetés ért, hogy az ország egyetlen motoros érdekvédelmi szervezetét is vezethetem, a Motorosok.hu-t. A Motoros Érdekvédelmi Egyesületben a folyamatosan feldolgozott jellemzően baleseti ügyeket tárgyalva, látva, segítve jelentős tapasztalat gyűlt már össze. Ezzel a tudással támogatom az ügyfeleket, motoros barátaimat, ha úgy tetszik, ami nem konkrét, forintokra váltható érték, de minden pénzt megér…

Hidd el, nagyon nem mindegy, mi kerül a jegyzőkönyvbe. Ha felhívsz, én segítek… (MTI Fotó: Varga György)

Röviden tehát: gondold át, és gondoskodj magadról, hogy ne kerülhess ilyen csávába, legyen szó hosszabb külföldi útról vagy egyszerű, hétvégi kiruccanásról itthon. Ha kell, segítek benne, de ha nem szólsz, akkor ugyanaz a helyzet, mint a néma gyerekkel meg az anyjával…

Csapó Zoltán Zsolt

www.Motorosok.hu

 • LaciK

  Én meg tipikusan az a biztosítás szkeptikus vagyok aki elolvassa az apró betűt és átgondolja hogy ésszerű biztosítást kössek.
  Nem lelkesedek túlzottan a biztosítókra jellemző agresszív marketingért, és fizetés elkerülésért, de van pár dolog, ami nálam is alap.
  Olyan dolgokra amit nem tudnék zsebből kifizetni kötök biztosítást.
  1. KGFB, akkor is ha nem lenne kötelező.
  2. Lakásbiztosítás, mert ha porig ég a házam akkor mehetek a híd alá.
  3. Utasbiztosítás, mert egy szimpla elmozdulás nélküli kéztörésnél a röntgen és a gipszelés ára is komoly tétel tud lenni külföldön. (tapasztalat, de volt biztosítás)

  Sokan abban élnek, hogy “ingyen” ellátják itthon, de ez nagyon nincs így.
  Komoly pénzeket vonnak le a fizetésünkből ezért.

  Mondjuk az is igaz, hogy nálunk ellátják a külföldit, megkap mindent amit kér, csak neki is ki kellene fizetni, viszont ha szó nélkül lelép, akkor nem tudnak semmit csinálni a kórházak. Mondjuk ne kérdezzétek miért nem. Ha a gyorshajtást be tudják rajtam hajtani az osztrákok, akkor ezt is el lehetne intézni ugyan így.

  • Robi

   Töketlen egy ország a miénk.

 • Lbx

  Nem volt biztosítása?
  Hányan, de hányan sopánkodnak, ha megtörtént a baj, hogy nem tudnak fizetni az ellátásért, mások gyűjtéseket szerveznek a balesetet szenvedett, pórul járt embereknek. De előre miért nem gondolkodnak? Az interneten 5 perc alatt lehet utasbiztosítást kötni, kifizetni, letölteni az igazolást az okostelóra, és goooo. Pár ezres, egy utazás költségéhez mérten nem tétel.
  Sok-sok évvel ezelőtt öcsém síbalesetet szenvedett Ausztriában. Volt ott minden; hegyi mentés, kórházi ápolás, repülőgépes szállítás. És volt biztosítás, így ha simán nem is, de pénzügyi gondok nélkül zárult az eset. Szerencsére ez az egy külföldi baleset volt a családban, de arra jó volt, hogy lássuk, milyen költségek mutatták magukat…

 • Laszlo Birkas

  hm … erdekes modon eltunt a hozzaszolasom tegnaprol … kulonos

  • KutyaZX14

   Csak a trágár vagy kimondottan sértő hozzászólásokat töröljük, no meg a spameket… Ha nem ez a három volt, akkor máshol van a bibi.

   • Laszlo Birkas

    Szerintem egyik csoportba sem sorolhato a tegnapi (szerintem elkuldott) hszem 🙂

    akkor a bibi mashol lesz 🙂

 • gesszti

  Ajánlanám figyelmetekbe az ingyenesen igényelhető Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Mindenki jogosult az eu területén alap ellátásra, akinek ilyen kártyája van. Ezt bemutatva nem fordulhat elő, hogy az “osztrák be se keverte a gipszet”… Persze ehhez itthon érvényes OEP jogviszonynak kell lenni. A kinti kórház először ellát, majd lefocizza az OEP-el, hogy milyen költségeket áll a magyar pénztár, és mi marad a biztosítónak.

  Ha az egészségbiztosításod rendben van, és van ilyen kártyád, plusz kötsz mellé bármely biztosítónál egy megfelelő utasbiztosítást (figyelve arra, hogy a motorozás ne legyen kizárva az apróbetűkben) akkor igen sok kellemetlenségtől meg tudod magad óvni.

  • KutyaZX14

   Múltkor már kitárgyaltuk: az Európai Egészségbiztosítási Kártya hasznos, de nem előre térít és nem mindent, szóval még annyit se ér, mint egy bankkártyához kapott gagyi utasbizti.

   • gesszti

    Első sorban nem az előre térítésen van a hangsúly, hanem az ellátás biztosítottságán. Arra meg elég ez a kártya. Nem fogják azt mondani a betegfelvételnél, hogy nem látnak el, ha nem fizetsz előre. Max az aktuális jogviszony érvényességét ellenőrzik. Családtagnak volt rá szüksége pár hónapja, és szépen megkapta az ellátást, majd utána levelezgetett párat az oeppel, és a kórházzal, és cak-pak 20 eurót kellett fizetnie a kórháznak, az összes többi költséget állta az oep. Természetesen célszerű mellé normális utasbiztosítást is kötni, ahogy írtam is, hogy az alap ellátásba nem tartozó történet is védve legyen.