GumiGuru: Elforog a Pilot Road 2 a ZZR-en

GumiGuru: Elforog a Pilot Road 2 a ZZR-en

- Kategória: Gumiguru
1

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Tisztelt Gumiguru! A következő a kérdésem: A paripám nemsokára igényli az új gumikat. A masina egy Kawasaki ZZR1100, hétvégi kirándulásra használom leginkább, kis Pilis, Börzsöny, Mátra. Jelenleg Michelin Pilot Road 2 van rajta. Íveken kijövetelnél van, hogy elforog, de nem ez a jellemző, meg bemenetnél, visszaváltáskor egy picit jár a feneke (finoman jelzi, hogy na, most elég volt). Szakadó esőben, szinte összefüggő vízfelületen is stabilnak éreztem. Mondjuk lehet ebben segít az is, hogy 380 kg az össztömeg velem együtt… Kopásképe, tapadása, futásteljesítménye (most van benne 7500 km) és az ára is szimpatikus. Tudom vannak ennél sokkal korszerűbb abroncsok. Ebben kérnék segítséget, javaslatot: mire is váltsak?

Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: A. Béla

VÁLASZ

Kedves Béla! Egy gumit teljes mértékben kiismerni mindig előnyt jelent, ha továbbiakban is ilyen abroncsot használsz, hisz’ minden tulajdonságára fényt derítettél az évek során. Ahogy említetted, valóban vannak sokkal modernebb, minden jellemzőjükben jobban teljesítő abroncsok, de ha elégedett vagy vele, szerintem használj tovább Road 2-t. Amennyiben váltani szeretnél, és kitartasz a Michelin márka mellett akkor érdemes az utódját választani, mivel esőben még biztosabb tapadást nyújt, továbbá felhasznált anyagok arányának köszönhetően száraz aszfalton is jobban tapad mint az elődje.

Viszont ha más márka is szóba jöhet, és szintén nem a jelenlegi csúcsmodelleket vesszük alapul, akkor egy Dunlop RoadSmart II vagy Metzeler Z8 is tökéletes választás lehet, főleg annak tudatában, hogy kigyorsításokon gyakran tapasztalod a leírt jelenségeket. Ezek a gumik nagyobb egybefüggő slick felületekkel rendelkeznek, melyek a tapadás szempontjából elengedhetetlenek.