Olvasói: Életem döntése volt… (X)

Olvasói: Életem döntése volt… (X)

- Kategória: Vélemény
10

Mit meg nem adnánk utólag, hogy visszautazhassunk az időben, és korábbi rossz döntéseinket megváltoztassuk! Tanulságos történet Boritól, aki most az elmúlt két évre tekint vissza…

Családanyaként 2015-ben határoztam el, hogy jómagam is csatlakozom a motorosok táborához. Nagy szerepe volt ebben férjemnek, Zolinak, aki alaposan végigjárta a ranglétrát: Babetta, Simson, 250-es ETZ, majd egy Kawasaki GPZ 750 nyergében folytatta. Utána kimaradt vagy 20 év, de nemrég egy nagy álma vált valóra, amikor újra motorra ülhetett, egy Kawasaki ER-6f-re.

Zoli és az ER-6f

Mindent megteszünk, hogy élvezetes, biztonságos legyen ez a csodás hobbi: rendszeresen képezzük magunkat, járunk vezetéstechnikai tréningre, egyszóval igyekszünk tudatosan motorozni, és nagyon élvezzük! Felfedeztük már hazánk legszebb szerpentinjeit, Ausztria, Szlovénia és Olaszország tájait, mindeddig rossz élmény, baleset nélkül. Mindeddig…

Amikor nem is számítasz rá

Szeptember első vasárnapján egy kimondottan hosszú, élvezetes gurulás volt a hátunk mögött, amikor kora délután egy olyan kanyarban, ahol jóval a megengedett sebességhatáron belül motoroztunk, az előttünk haladó motorospár hölgytagja váratlanul elesett. Férjem, Zoli, aki mögötte haladt, felmérte a helyzetet és igyekezett a legjobbat kihozni belőle. Előtte csúszott az úton a hölgy, mellette a motorja. Aki ösztönből cselekszik, ilyenkor rendre belemarkol a fékbe, követve a rossz reflexeket, és szintén elesik, vagy ami még rosszabb, akaratlanul is az akadályt – vagyis a földön fekvő embert – bámulva egyenesen nekivezeti a motort.

Édes kettesben, itt még gipsz nélkül…

Zoli most tényleg hasznát vette a pályán tanultaknak, az esés után pár pillanattal már minden idegszálával arra koncentrált, hogy elkerülje az ütközést, próbálta még jobban szűkíteni az ívet, eközben pedig csökkenteni a sebességet, de sajnos annyira kicsi volt a távolság közöttük, hogy végül a gumik feladták, és elcsúszott, de legalább az ütközést elkerülte. A motor ráesett a jobb lábára, amit nem is tudott megmozdítani, ezért mentőt hívtunk. A Budaörsi életmentők pillanatok alatt kiértek, szakmailag és emberileg egyaránt kitűnő osztályzatot érdemelnek – tényleg le a kalappal előttük! Szakszerűen rögzítették Zoli lábát, ügyeltek arra, hogy minél kevesebb ruhadarabtól kelljen vágás útján elbúcsúzni (tekintettel a minőségi bőrruhára), csillapították a fájdalmat és remekül értették, kezelték a „fájdalomcsillapítóként” felmerült motoros humort.

Innen már „futószalagon” zajlott a kezelés:  a Szent János Kórház Ortopéd Traumatológiáján landoltunk, ami koránt sem hasonlít egy négycsillagos wellness-szállodára, de – és ez sokkal fontosabb – az ott dolgozók hozzáállása és szaktudása feledtette a hiányosságokat! Kiderült, a baleset során keletkezett háromszoros bokatörést műtéti úton kell helyreállítani, karmos lemezeléssel és csavarozással. A műtétet dr. Juhász András végezte, aki maga is motorozik. A profizmusa mellett az emberi oldaláról is nagyon pozitív benyomást tett ránk: bátorította, jó tanácsokkal látta el Zolit, emellett nagyon együtt érző volt, és a humora is kiváló – ezúton is hálával tartozunk neki.

Ezentúl nehezebb lesz átjutni a reptéri kapukon…

Mi lesz most?

Bármennyire is pozitív volt az összkép, azt nem felejthettem el, hogy férjem, Zoli karbantartó lakatosként dolgozik, szóba sem jöhet, hogy visszatérjen a munkába, amíg teljesen rendbe nem jön a lába. Egyrészt fizikailag nem tud hozzáférni a gépekhez sérült lábbal, másrészt így a további baleset veszélye is megnőne. Hónapok telnek el ágyban, komoly jövedelemkieséssel, s az a kevés, ami befolyik, annak jó része elmegy a kezelésekre, gyógyszerekre, illetve a gyógyulás járulékos költségeire.

– Bárcsak visszamehetnék az időben! – halljuk sokszor. Kawával járunk, nem DeLeroeanel, úgyhogy az időutazás sajnos nem pálya…

A balesetet nem tudom meg nem történté tenni, ellenben áldom az eszem, két évvel ezelőtt megkerestem Csapó Zolit, elmondtam neki, hogy tudatosan felkészülök az ilyen esetekre, és ezért motorosbiztosítást kötöttem vele, igen, azt a bizonyos Protektort. Sokaknak elcsépeltnek tűnhet, hogy gondoskodj magadról, mert más nem fog rólad, de ez történt, és milyen jó, hogy így történt. Megtanultam már, hogy csak magamra számíthatok az életben és nem csak viszonylag, hanem szó szerint csekély összegből megoldhatom a teljes biztonságom és nyugalmam egy biztosítással.

Szó szerint lábadozunk, szerencsére megtehetjük – semmi nem sürget

Két éve ugyanis, közvetlenül a nagymotoros jogosítvány megszerzése után elmentünk Fehérvárra, és magamra, illetve Zolira is kötöttem Protektor Motoros Baleset-biztosítást.  Családanyaként fontosnak tartottam a gyerekek miatt a család pénzügyi biztonságát, s lám, milyen jól tettük. A mostani baleset után egyből hívtuk Csapó Zolit, ő pedig gyakorlatilag egy perc alatt összefoglalta, mit tegyünk, s beindult a gépezet – néhány egyszerű papír elküldése után tíz nappal már a bankszámlánkon landolt az összeg. Több hónapnyi fizetésünk (!), szóval nem aprópénz, így most minden adott ahhoz, hogy Zoli meggyógyuljon, és ha eljutunk oda, akkor a motort is elkezdhetjük helyreállítani. Látva, hogy mennyi ideig tart majd a felépülés, belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha akkor elmulasztom a lehetőséget, s itt állnánk most egy hosszú lábadozással, sok költséggel, pénz nélkül.

Most még mankóval, de hamarosan újra motoron!

Egyfajta köszönetként vetettem ezt papírra: örök hálám a budaörsi mentőknek, a Szent János lelkiismeretes dolgozóinak, külön dr. Juhász Andrásnak, no meg Csapó Zolinak és a MotorosBiztosítás.hu-nak – ha ők nincsenek, most én sem lennék ilyen derűlátó! Köszönöm mindenkinek, és ígérem, hogy jövőre újra találkozunk az utakon!

Ha Te is szeretnéd biztonságban tudni magad és szeretteid, nincs más teendőd, mint a lenti űrlap segítségével elküldeni a neved, e-mail címed, illetve a telefonszámod, és már érkezik is a személyre szabott ajánlatod.

Név (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Email (kötelező)

Üzenet

A küldés gomb megnyomásával elfogadod az adatvédelmi feltételeinket. Az adatvédelmi szabályzatunk itt érhető el: https://hegylakok.hu/adatvedelem/

motorosbiztositas.hu-protektor
Teljes körű motoros baleset-biztosítás most húszezer forint összértékű ajándékutalvánnyal!

(*Az ajánlat Protektor Utas- és baleset-biztosítás egyidejű kötésekor érvényes. A tízezer forint értékű Brembo fékbetétutalvány egy motorkerékpár teljes fékbetétkészletére (két első+egy hátsó, illetve egytárcsás első rendszerrel felszerelt modelleken egy első+egy hátsó) betét vásárlásakor váltható be bármilyen, szabadon választott Brembo fékbetétre a PAK 9000 Bt. üzleteiben. A TommoT vezetéstechnika tízezer forintos utalványa a Kakucs-ringen tartott, kétnapos képzéseken felhasználható. Részletek, időpontok és feltételek: Tommot-Vezetéstechnika.hu)