Olvasói: Motorra van pénz, gumira nincs…

Olvasói: Motorra van pénz, gumira nincs…

- Kategória: Vélemény
5

Sajnos igenis jellemző az a kép, amit Dani festett le írásában. Tanulság: A motort nem (csak) megvenni, hanem fenntartani kell!

– Sziasztok! Sok motoros oldalt és fórumot látogatok, mert alapvetően érdekel a kollektív bölcsesség. Néha azért látok olyan dolgokat is, amitől feláll a szőr a hátamon, és ennek kapcsán pár gondolattól szeretnék megszabadulni. Ez pedig az értelmetlen filléreskedés, kocsmanyelven a fillérb…..s.

Ésszel vásárolj!

– Jómagam is itt élek, ismerem a magyar jövedelmi viszonyokat, nincs azzal semmi baj, ha mindenki a saját takarójával és a nyújtózkodással foglalkozik. De mire gondoltak azok, akik hatszázas, ezres motort vettek? Azt hitték, bicajáron lesz az alkatrész? Amikor azt látom, hogy valaki (konkrét példa) sokallja a négyezer forintot egy bowdenre (!), akkor elkezdek aggódni.

hasznalt-gumi
Ha drága a négyezres bowden meg az ötrugós fékbetét, hogy fogsz gumit meg láncot venni a motorra? Tudom, sehogy…

Ha ez sok, akkor gumira hogy fog 50-100 ezer forintot költeni? Fékbetétre? Fékfolyadékra? Az már csak hab a tortán, amikor hatezres szervizciklusú motorokat 5-6 évente viszik szervizbe, amikor már nagyon muszáj… Ez utóbbi nem zavar, mert ha nem működik a motor, legalább nem veszélyezteti saját magát és a többieket.

Legyünk tisztában vele, hogy Európában a motorozás, valódi nagymotorral luxushobbinak számít, ennek megfelelően ugyanannyiba vagy (használatarányosan) többe kerül a motor fenntartása, szervizelése és alkatrészei, mint egy kisebb autóé. Rendben ésszel költ az ember, de legalább a biztonságodat szavatoló alkatrészeken ne spóroljunk már!

Amikor valaki sajnál 4-5 ezer forintot az egymilliós motorjába, az már tényleg nem spórolás, hanem nettó hülyeség. És nem a levegőbe beszélek: megtörtént esetről van szó…

Mi a megoldás? Vásárláskor nemcsak a tudásodnak, hanem a pénztárcádnak megfelelő motort kinézni, és akkor nem bosszúság forrása lesz a gép, hogy megint mennyibe került felgumizni, féktárcsát vagy láncot venni…

Üdv,

Dani