Olvasói: Nincs olyan, hogy álló kocsisor!

Olvasói: Nincs olyan, hogy álló kocsisor!

- Kategória: Vélemény
14

Komoly előnyünk, előjogunk van az európai és a tengerentúli motorosokkal szemben, mégsem vagyunk elégedettek? Krisztián írása érdekes kérdést feszeget.

– Sziasztok Hegylakók! Tegnap olvastam róla: az Egyesült Államokban azért küzdenek, hogy a motorosok előremehessenek a kocsisorok között. Elkezdtem keresgélni, és tényleg nem sok országban engedik ezt. Végre egy szabályozás, amiben élen járunk, és ránk irigykedhetnek 🙂

Viszont a kinti szövegezésben találtam valamit, amit itthon is hasznosíthatnánk. Ott úgy terjesztették elő, hogy a kocsik mellett legfeljebb 40-nel suhanhatsz el, hozzátéve, hogy a sebességkülönbség maximum 15-20 km/óra. Tanulság? Nálunk úgy szól a KRESZ, hogy „álló járművek mellett vagy között”, de tudjuk, hogy ilyen nem létezik. Ha lejt az út, és a sofőr egy pillanatra lelép a fékről, máris mozdul a kocsi. Mozdul, nem áll, mi pedig nem kerülhetjük ki.

Tudom, nincs gyakorlati jelentősége, mivel ilyenért aligha bírságolnak meg bárkit (hogyan is bizonyítanák, hogy bemozdult-e az autó, mikor mellette haladtam?). Mégis érdemes lenne ezért lobbizni, hogy legyen egy kiegészítés: sorok között előregurulhat, mégpedig legfeljebb 40-nel (ha már ezt számolták ki biztonságosnak az USA-ban), de legfeljebb 20 km/h tempókülönbséggel. Mit szóltok hozzá?

Széles utat!

Krisz

Kedves Krisztián!

A számunkra oly’ fontos KRESZ-módosítás immáron 7-8 éves, azóta többször felmerült, hogy változtatnak rajta, legutóbb éppen az NKH képviselője jelezte, hogy szigorítana a kétkerekűek előjogain. Mint említetted is, elméletben fontos kitétel, hogy az araszoló kocsik miatt ne legyen tilos előresorolni, ugyanakkor abban is igazad van, hogy ennek a gyakorlati jelentősége szinte nulla, szóval nem egyszerű a kérdés, s nem is törnénk lándzsát egyik vagy másik mellett álláspont mellett.

Kedves Olvasók! Ti hogy gondoljátok: érdemes ezért síkra szállni, és módosítani a KRESZ-t, vagy örüljünk, hogy ilyen kivételezett helyzetben vagyunk, s jó a szabály így, ahogy van?

Continental 2019