LED-lámpa motorra: „Fenéken billent a rendőr...”

LED-lámpa motorra: „Fenéken billent a rendőr...”

- Kategória: Cikkek, Karbantartás
17

ByFerko ezúttal nem túravideóval, hanem egy sokakat érintő probléma feltárásával jelentkezett. Mi a helyzet a kínai LED-lámpákkal?

A kétszer 5 watt teljesítményű, hozzávetőleg 7-8 ezer forintért kapható szett előnye, hogy rendkívül egyszerűen és olcsó beszerezhető, illetve - bukócsöves motoron - a rögzítése sem okoz gondot. A fényereje rendkívül meggyőző, s a gyártó állítása szerint az esőt is remekül tűri:

Háromféle üzemmódban működik: teljes fényerő, 60%-os teljesítmény, illetve stroboszkóp. Apró hiba, hogy amint leveszi az ember a gyújtást, ugrik egyet a program, azaz a sima vagy csökkentett világításból előbb-utóbb feltűnő villogás lesz, szóval a használatához muszáj beruházni egy kapcsolóra is

Több a baj, mint az erény

Hol a probléma? Nos, ennyi jó tulajdonság mellett sajnos hátrány is akad, élen azzal, hogy ez semmilyen európai jóváhagyással nem rendelkezik, azaz hiába lesz jobban látható, könnyebben észrevehető a motor, a rendőr is hamarabb kiszúrja, hogy ez nem gyári fényforrás. Bármilyen hihetetlen, ez már engedély nélküli átalakításnak számít, tehát az első közúti ellenőrzéskor elköltheted az olcsónak hitt lámpa árának többszörösét. Ráadásul biztosítót - köznyelvi nevén: biztosítékot - nem mellékelt hozzá a kínai forgalmazó, márpedig ez elengedhetetlen, szóval arra is különíts el pár forintot, ha mégis belevágsz, nehogy tűzijáték legyen a motorodból.

Röviden tehát - ahogy Ferkó is elmondja - fillérekbe kerül, a fakezűek is fel tudják pattintani, de mindenki számítson rá, hogy itthon jó eséllyel, tőlünk nyugatra pedig szinte biztosan szóvá teszik az egyenruhások. Emellett pedig nagyon fontos, hogy biztosító és kapcsoló nélkül semmiképpen ne szereljétek fel a gépre, nehogy lángba boruljon a motor az új kiegészítő miatt.

Continental 2019