LED-lámpa motorra: „Fenéken billent a rendőr…”

LED-lámpa motorra: „Fenéken billent a rendőr…”

- Kategória: Cikkek, Karbantartás
12

ByFerko ezúttal nem túravideóval, hanem egy sokakat érintő probléma feltárásával jelentkezett. Mi a helyzet a kínai LED-lámpákkal?

A kétszer 5 watt teljesítményű, hozzávetőleg 7-8 ezer forintért kapható szett előnye, hogy rendkívül egyszerűen és olcsó beszerezhető, illetve – bukócsöves motoron – a rögzítése sem okoz gondot. A fényereje rendkívül meggyőző, s a gyártó állítása szerint az esőt is remekül tűri:

Háromféle üzemmódban működik: teljes fényerő, 60%-os teljesítmény, illetve stroboszkóp. Apró hiba, hogy amint leveszi az ember a gyújtást, ugrik egyet a program, azaz a sima vagy csökkentett világításból előbb-utóbb feltűnő villogás lesz, szóval a használatához muszáj beruházni egy kapcsolóra is

Több a baj, mint az erény

Hol a probléma? Nos, ennyi jó tulajdonság mellett sajnos hátrány is akad, élen azzal, hogy ez semmilyen európai jóváhagyással nem rendelkezik, azaz hiába lesz jobban látható, könnyebben észrevehető a motor, a rendőr is hamarabb kiszúrja, hogy ez nem gyári fényforrás. Bármilyen hihetetlen, ez már engedély nélküli átalakításnak számít, tehát az első közúti ellenőrzéskor elköltheted az olcsónak hitt lámpa árának többszörösét. Ráadásul biztosítót – köznyelvi nevén: biztosítékot – nem mellékelt hozzá a kínai forgalmazó, márpedig ez elengedhetetlen, szóval arra is különíts el pár forintot, ha mégis belevágsz, nehogy tűzijáték legyen a motorodból.

Röviden tehát – ahogy Ferkó is elmondja – fillérekbe kerül, a fakezűek is fel tudják pattintani, de mindenki számítson rá, hogy itthon jó eséllyel, tőlünk nyugatra pedig szinte biztosan szóvá teszik az egyenruhások. Emellett pedig nagyon fontos, hogy biztosító és kapcsoló nélkül semmiképpen ne szereljétek fel a gépre, nehogy lángba boruljon a motor az új kiegészítő miatt.

 • Gábor Pál

  Jó-jó….és mi a helyzet a kínai LED-es izzókkal? Nagyobb fényerő.Jobb láthatóság.Műszakin kiszúrják? Vagy a rendőr is szól érte? Most készülök cserélni.A hátsókat biztos cserélem,abból nem lehet baj. 🙂

  • KutyaZX14

   Tompítottban és távolsági fényszóróban nem használhatod sajnos, mert

   6/1990 KÖHÉM rendelet 38 § (3) bek. A járművek jóváhagyásra kötelezett aszimmetrikus tompított fényszóróiban és távolsági fényszóróiban csak jóváhagyási jellel ellátott izzót szabad alkalmazni.

   …és ilyen jel biztosan nem lesz egyikben sem. Ellenben helyzetjelzőben például alkalmazható, ha műszaki jellemzői stimmelnek és fehér fényű:

   6/1990 KÖHÉM rendelet 37 § (4) bek. A világító és a fényjelző berendezésekben csak a berendezés típusára előírt műszaki jellemzőkkel rendelkező izzót szabad használni

   Helyzetjelzőben mi is használjuk, remekül látszik, sokkal jobban, mint a hagyományos izzó.

   • Gábor Pál

    Kösz! 🙂

    • Tarnai Péter

     Mielőtt megveszed próbálj meg azért vmi tesztet találni a kiszemelt példányról. Tavaly keresgettem sokáig led-es H4-es izzót e-bayen, erre-arra. Amik megfizethetőek voltak és összehasonlító tesztek is voltak (youtubeon meglepően sok van), azokból mind az jött le, hogy a gyakorlatban rosszabbul látni vele, mint a hagyományossal. Hiába van benne sok led, de nem pontszerű a fényforrás->más lesz a vetített fény eloszlása mint kéne. És ez ‘más’ leginkább rosszabb végeredményt jelent 🙁 Az hogy zavaró a szembejövőnek esetleg, már meg sem említem.
     Talán még 1-2 év, ‘oszt érdemes lesz visszatérni a témára.

     • Gábor Pál

      Már megrendeltem. Egy pár Philips ledes H4-es izzót rendeltem. Kb.6500Ft./ pár. A fényereje majd duplája a COB-ledesnek (4000lm.) Persze nem lesz rajta márka név és E-jelzés,de bízom benne hogy a minőség jó lesz. A nyugati utakat és műszakit viszont nem biztos hogy bevállalom. 🙂

     • Tarnai Péter

      Kiváncsi vagyok milyen tapasztalatod lesz vele! Megköszönném (szerintem többen vagyunk így) ha megírnád majd!
      Érdekes lenne esetleg még az eredeti égővel csinálni egy fotót (manuálisan beállított záridővel és rekesszel), hogy milyen fényt vetít a falra, majd megismételni ugyanolyan paraméterekkel a ledes izzóval.
      Köszi előre is!

   • Yoss

    Nekem a BMW-n gyárilag LED minden. A tompított is, a fényszóró is. Meg minden más is. Egy darab izzó nincs a motoron. Akkor most mi a helyzet?

    • x102

     A gyári cuccokba nem fognak bele kötni mert azoknak van engedélye(másképp be se szerelhetnék a gyárba).

 • Markó Bani

  @g_bor_p_l:disqus
  Itt részletesen leírják mit lehet és mit nem:

  https://www.sportmotor.hu/magazin/led-izzok-a-jarmuvekben

 • Kiss Gyula

  Április óta használom pont ugyan ezt. 20e km mentem találkoztam nem egy rendőrrel de senki nem szolt érte. Éjszakai fényereje tényleg brutál akkor minumim a gyengébbik üzemmódban kell használni. A stoboszkóp üzemmód nagyon jó dugóban mert így még tűző napsütésben is észre vesz tükörből és húzódnak-elengednek, főleg M7 vasárnap Balatonról Budapest fele. Azért óvatosságból határátkelés előtt lekapcsoltam ne kötözködjenek de volt hogy elfelejtettem de tényleg nem volt eddig baj vele.
  Remélem így is marad!

 • x102

  Több mint egy éve járok úgy a robeszommal hogy az első kerék mellett ott figyel 2 LED-es szúrófény(a távolsági fényről kapja a szuflát). Nappal kb alap hogy távolságival megyek de sajnos így is sokszor van hogy “nem vesznek észre”. Épp most szedegetem össze a cuccokat hogy kicsit javítsak a fényerőn. A 2-be összesen van 12 LED, jelenleg kb 2500 lument ad le. Ha végeztem ez lesz kb 10000+ lumen. Ha ezután valamelyik autós ki meri ejteni a száján hogy nem látott bemutatom a 47-es bakancsomnak….

 • TheAtala1

  Üdv.
  Én kb 1 hónapja raktam be LED izzót a kocsiba. Szórás kicsit más de jobb a fény. Ez persze függ a lámpa állapotától. “.Ez a modell a European E8 szabvány szerint elfogadott.” De benne van még h csak olyanba amibe gyárilag is led volt vagy a forgalmiba fel van tüntetve.
  Motoron elől 1-1 sas szem DRL van ami a helyzetjelzőre kötöttem, műszakin le lett ragasztva. Féklámpa is ledes, de azt a dobozok miatt, hogy jobban lehessen látni a fényét.