GumiGuru: Kár túlaggódni a DOT-számot

GumiGuru: Kár túlaggódni a DOT-számot

- Kategória: Gumiguru
1

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Vásároltam nemrég egy 2006-os Yamaha FZ1-N motort, jelenleg Michelin Pilot Power gumik vannak rajta. A DOT számból kiderült, hogy

2011-es abroncsok, viszont a mintázat olyan, mintha új lenne, semmi kopás nem látszik rajta. Érdemes cserélni csak a kora miatt?

Vagy egy szezont még elmenne ezzel is?

Köszönöm!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! A motorosok körében a gumi DOT-száma az egyik legérzékenyebb téma, sokszor olvasom az erre vonatkozó reakciókat különböző helyeken, és legtöbbször érzek némi túlzottságot a véleményekben. Forgalmazóként gyakran tapasztalunk olyat, hogy fél-egy éven túl gyártott abroncsot nem hajlandóak felszerelni, természetesen megindokolni észérvekkel nem tudják, csupán olvastak vagy hallottak némi fals infót.

DOT-szám? Nyugi, az öreg is használható

Tény, hogy egy friss abroncs mindig nagy előny. A te gépeden a lassan hétéves gumik már mondhatni kicsit korosak, mi azt szoktuk javasolni, hogy maximum ötéves gumit érdemes még újként felrakni és használni, de ez valóban lélektani felső határ. Ilyen idős, vagy még korosabb abroncsokkal általában a használtpiacon találkozni.

Yamaha FZ1

Legtöbb esetben egyébként nincs probléma az ilyen köpenyekkel sem, nem feltétlen hozza a maximális teljesítményt amire tervezték, de úgy gondolom, utcán, átlagos használat mellett biztonsággal lehet motorozni velük. A saját habitusodtól függ, miként is használod a motort, mivel az FZ1 egy erős gép, bármikor okozhat meglepetéseket, ha bátran kezeled a gázkart. Amennyiben túrázgatsz a motorral, szerintem elmehet még egy szezont, annyira úgy sem tartós gumi, hogy még évekig kiszolgáljon. Viszont ha repedezett a futófelület és szemmel láthatóak az öregedés jelei, továbbá meg van keményedve az abroncs, akkor mindenképp cseréld le az állapotától függetlenül.