Olvasói: Motorral mégsem használható a buszsáv?

Olvasói: Motorral mégsem használható a buszsáv?

- Kategória: Baleset-megelőzés
2

Remek példa arra, hogy nem érdemes megszokásból vezetni…

– Üdv Hegylakók! Debrecen belvárosában nagyban folynak az utcák egyirányúsítási munkái. A kijelölt utcákon viszont van buszsáv kialakítva, amelyen mindkét irányba haladhatnak a buszok. Motorkerékpárral ugyebár használhatom a buszsávot. Kérdésem az lenne, hogy ebben a helyzetben is érvényes-e ez a jogszabály? – áll Zoltán levelében.

Majdnem sikerült elsőre, jól felírni az új, debreceni buszsáv jelzését…

Szia! Ha külön nem tiltja tábla, felfestés stb., akkor a buszsávon haladhatsz motorkerékpárral. Viszont, ha az utca egyirányú lesz, de a buszok mindkét irányban használhatják, az kizáró tényezőnek tűnik, s ezt bizonyára jelölik is majd.

– Így van, a buszok haladhatnak mindkét irányban, de közben kirakták a táblákat is, és így már egyértelmű, mivel tiltják a bekanyarodást, viszont kiegészítő táblán busznak engedélyezik… Minden esetre köszönöm válaszotokat! – áll Zoltán válaszában.

Tehát a buszsáv bármikor használható motorkerékpárral a 2010-es módosítás óta, de erre is igaz, ami a KRESZ többi részére, hogy minden engedmény, kedvezmény csak addig él, amíg valamilyen rendelkezés (pl. tábla kihelyezése) ezt felül nem írja.