GumiGuru: Már sokat csalódtam – hol egy jó abroncs?

GumiGuru: Már sokat csalódtam – hol egy jó abroncs?

- Kategória: Gumiguru
2

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

 

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Suzuki GSX 1400-ra keresek lassacskán gumit párban. Sacc 15 000 km-t megyek évente, részben munkába járáskor, illetve hosszabb-rövidebb túrák alkalmával. Szeretek dinamikusan közlekedni, sok csomaggal, gyakran a párommal is.

Nyolc év alatt sok gumit kipróbáltam hozzá és sok nem jött be. A súly és a nyomaték egy csomó abroncsnak feladta a leckét, ezért nem találtam eddig számomra megfelelőbbet a Z8 Interactnál, ez szárazon/esőben is bevált.

Senjnél az E65-ösön le végig Makarskáig olyan nyugodtan megyek bele 160-nal az elnyújtott kanyarokba, így jól felpakolva is, hogy az valami fantasztikus érzés. Nos, mint mindig, mindennél van jobb. Mik az újabb, tartósabb, jobb gumik, milyet ajánlatok helyette?

Válaszotokat előre is köszönöm! Samu

VÁLASZ

Kedves Samu! Tételezzük fel, hogy az elmúlt 8 évben fejlesztett abroncsok közül próbáltál ki sok példányt és ezek között találtad meg a számodra megfelelőt. A próbált modellek repertoárjában persze lehetett már igen régi darab is, viszonyításképp néhány szó jó lett volna, hogy el tudjam azt dönteni, hogy milyen mezőnyből került ki a Z8 favoritként. Amennyiben valóban sokat motorozol utassal és csomagokkal, akkor az feladja a leckét az abroncsnak, és ahogy mondtad, a motorban is van bőven erőtartalék. Az olyan kanyarokban ahol magasabb tempóval motorozhatunk, elkél a stabil érzést nyújtó abroncs, s ha megnézzük a Z8 mintázatát, egy sűrű mintaárkokkal és lamellarendszerrel kevésbé megáldott darabot látunk, ergo igen nagy egybefüggő slick felületekkel találkozunk, mint pl. egyes mai modelleken is, például Road 4 vagy a Roadtec 01.

Teljesen megújult futófelület jellemzi a Metzeler Roadtec 01-et, mely szintén ajánlható ilyen célra

Suzuki GSX1400? Érdemes lenne váltani…

Ahogy írtad, a gyártók a vásárlók kegyeiért és egymás ellen is versengenek, s céljuk, hogy minél jobb abroncsokat adjanak a felhasználók kezébe. A Z8-nál gyakorlatilag minden márkának van már újabb és jobb terméke. A nagy terhelés miatt gondoltam GT abroncsokra is, érdemes lehet számításba venni az ilyen gumikat is, főleg, ha sokat jársz folyamatosan utassal és csomagokkal.

A motorozási stílusod mellé bátran ajánlom az Angel GT-t, Bridgestone T30 EVO-t, Conti RoadAttack 3-at. Ezeknek a gumiknak kapható erősített szerkezetű változata is, sanszos lehet, hogy jobban jársz egy olyannal.