GumiGuru: Mi számít – a DOT szám vagy a kopás?

GumiGuru: Mi számít – a DOT szám vagy a kopás?

- Kategória: Gumiguru
6

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

 

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: adott egy 2005-ös Yamaha FZ6N. A gumi Pirelli Diablo Rosso 2, DOT szám szerint 2011-es. A hátsó megérett a cserére, de az első még jónak tűnik. Pirelli Angel ST-t szeretnék rá. Cseréljem párban (a kora miatt), vagy csak a kopás számít, és elég a hátsót cserélni?

Köszönöm a választ!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! A DOT szám visszatérő kérdés, sokszor a gyártási év mindenek előtt szerepel a fontossági listában, mikor valaki gumit választ. A hátsó abroncs elmondásod szerint csereérett, itt ebből a szempontból lényegtelen a gumi gyártási ideje, viszont az elsőnél annál inkább. Mivel nem ugyanazt a mintázatot szeretnéd felszerelni ismét a motorra,

így azt mondom, hogy mindenképp párban cseréld le őket az Angel ST-re.

Ne csak azért cseréld, mert öreg…

A Rosso II egy sportabroncs, kétlem hogy kibírna egy új hátsót, ami ráadásképp még tartósabb is. Nem egyforma jellemzőkkel rendelkeznek, más a melegedési fázis időtartama, az üzemi hőmérsékletük, illetve a száraz és nedves tapadásuk.

Yamaha FZ6

Persze nem eszik ezt ennyire forrón, mint ahogyan ezt most leírom, tehát nem életveszély két különböző abroncsot használni, de az biztos, hogy ront a vezetési élményen, s biztonságosabb is két egyforma gumival útra kelni. A konkrét esetben mégis azt mondom, feltétlenül cseréld le párban, mert ebben a szezonban már 7 éves, használt első gumival én nem szívesen motoroznék, s Neked sem javaslom. Kétségtelen, hogy jobban jársz hosszabb távon, ha előre és hátra is új abroncsot szereltetsz.