Mennyi idő alatt térül meg a láncolajozó?

Mennyi idő alatt térül meg a láncolajozó?

- Kategória: Cikkek, Karbantartás
10

Nem szokványos kérdés, így a válasz sem lehet egy mondat. Az viszont biztos: megéri beruházni rá.

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő (vagy km) alatt hozza vissza az árát a láncolajzó? Beszereléssel együtt 38-40 ezer forint lenne, és egy évben 7-8000 km-t megyek. Köszönöm a választ!
Üdv! Sz. Péter
Szinte hihetetlen, hogy ezt a pár apróságot beépítve örökre elfelejthető a lánchajtás összes nyűgje…
Kedves Péter!
A láncolajozó nem elsősorban anyagi, hanem kényelmi szempontból „térül meg”, ugyanis a láncspray nem nagy összeg, tehát ezen aligha spórolhatsz, ráadásul a kenőanyagot az olajozóhoz is meg kell venned, s fél liter 4-5000 forintba kerül, vagyis ilyen téren eben-guba.

Láncolajozó a motoron – előnyök egész sora…

Viszont a lánc tovább bírja majd, ezen feltétlenül tudsz spórolni, de az, hogy 30 helyett mondjuk 50-60 ezer kilométert megy el a szett, az leghamarabb 5-6 szezon után jelentkezik megtakarításként. Persze az „tiszta haszon”, hogy szinte teljesen elfelejtheted a lánckenéssel kapcsolatos teendőket, esőben is folyamatos ápolást kap a láncszetted, mi több, a motort is sokkal könnyebb lesz letakarítani. Összességében csak ajánlani tudom, az egyik leghasznosabb felszerelés, amit lánchajtású motorra vehetsz. Az alábbi cikkben összefoglaltuk, nálunk miként vizsgázott az egyik legelterjedtebb láncolajozó, a Scottoiler:
Cseppek itt-ott... A 60 másodperces beállítással jutott az olajból a motor különböző részeire, így kicsit lejjebb vettem a mennyiséget - most már tökéletesen működik, csak azt keni, amit kell
Cseppek itt-ott… A 60 másodperces beállítással jutott az olajból a motor különböző részeire, így kicsit lejjebb vettem a mennyiséget – most már tökéletesen működik, csak azt keni, amit kell

Füllentenék, ha azt mondanám, hogy 100 %-osan elégedett vagyok, de az összkép mindenképpen pozitív – a rendszer működik, nem is akárhogy. Panasz csupán amiatt lehet, hogy nappali fénynél nehezen látható tartályban az olaj mennyisége, igaz, ebben az is közrejátszik, hogy – mint írtam korábban – a kis csészét alaposan elrejtettem a motoron. A használat közben a beállítások is csiszolódtak, változtak, ugyanis a gyártó hatvan másodperc/csepp mennyiséget ajánl, ami a szeptemberben is kitartó a nyári melegben soknak tűnt, így én 90 másodperc/csepp mellett döntöttem.  Ezer kilométer után bátran mondhatom, hogy  ez tökéletesen bevált: a lánc hajszálvékony olajfilmes, de a környéke szép tiszta.

Igen, a kenőanyagból kap a kipufogó is, de a láncspray-vel ellentétben ezt egy mozdulat letörölni, nincs szükség dörzsölésre, hosszas mosogatásra
Igen, a kenőanyagból kap a kipufogó is, de a láncspray-vel ellentétben ezt egy mozdulat letörölni, nincs szükség dörzsölésre, hosszas mosogatásra

Most, hogy reggelente kicsit hűvösebbre fordult az időjárás, az olaj már láthatóan kicsit sűrűbb, így elképzelhető, hogy az őszi túrákon újra kipróbálom a 60 másodperc/csepp beállítást. Mindenesetre a tartályt most újratöltöttem, ahogy mértem, az ezer kilométer alatt úgy harmada fogyott el, vagyis egy szezonban csak 1-2 alkalommal kell vele törődni – igazán praktikus.

Igen, jár mémi kosszal, de őszintén: kit érdekel? A láncot tökéletesen védi esőben is, és ez a lényeg
Igen, jár mémi kosszal, de őszintén: kit érdekel? A láncot tökéletesen védi esőben is, és ez a lényeg

A Scottoiler tehát kimondottan jól szolgált, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így a továbbiakban már csak azt kell figyelnem, miként változik a működése az egyre hűvösebb környezetben, illetve mennyit is megy el a láncszett így, folyamatos kenés mellett. Tartsatok velünk – legközelebb már a téli és kora tavaszi tapasztalatokkal jelentkezünk!