Vadgázolások hétvégéje

Vadgázolások hétvégéje

- Kategória: Kiemelt cikk
5

Az ország több pontjáról jelentettek vadgázolást az elmúlt napokban, sajnos több esetben motorosok sérültek meg az ütközésekben.

Izsák közelében, az 5301-es számú úton, vasárnap nyolc óra körül történt az egyik ilyen incidens – itt egy 27 éves férfi egy Honda VFR-jével ütött el egy útra kiugró őzbakot. A baleset következtében a motoros és 22 éves hölgyutasa súlyos sérülést szenvedett – áll a Police.hu beszámolójában.

Évente több mint 5200 (!) vadat ütnek el az utakon, különösen tavasszal és ősszel, amikor az állatok mozgása, viselkedése megváltozik – derül ki az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikáiból. Ezzel szemben a bejelentett esetek száma igen csekély – havi 8-10 eset jut csak a hatóságok tudomására. A vadásztársaságok a veszélyes utak mellett figyelmeztető táblákat helyeznek el, így a gépjármű vezetőjének úgy kell megválasztania a sebességet, hogy a vad hirtelen felbukkanása esetén is el tudja kerülni az ütközést.

Ez sötétben, kivilágítatlan erdei utakon, ahol a vadak gyakran járnak, mindössze óránként 20 kilométeres sebesség is lehet a számítások szerint,

tehát a közlemény alapján, aki ennél gyorsabban hajt autójával, motorjával, az már kimeríti a sebesség helytelen megválasztása fogalmát…

Vadgázolásból eredő balesetek Magyarországon (Forrás: MTI) Ezzel szemben a Országos Vadgazdálkodási Adattárban azt jegyezték fel, hogy 5-6000 eset történik évente

Mit tehetek vadgázolás után?

Mivel a vadgazdálkodás veszélyes üzem, az ütközéskor keletkező károk megtérítésére a polgári törvénykönyv vonatkozó része az irányadó. A tájékoztatás szerint a vaddal történő ütközés közlekedési balesetnek számít és mindenképpen ki kell hívni a rendőrséget, illetve értesíteni kell az illetékes vadásztársaságot. A vad az állam, illetve a vadásztársaság tulajdona, eltulajdonítása lopás – ismertetik.

Amennyiben a vadásztársaság és a gépkocsivezető is megtett minden tőle telhetőt a baleset elkerülésére, és egyikük sem vonható felelősségre, mindkét fél maga viseli a javakban okozott károkat. A vadásztársaság a vadban esett kárt, a gépjármű vezetője pedig a gépjárműben okozott kárt. A Mabisz közölte: az autóban esett kárt a biztosító akkor téríti meg, ha a gépjárműnek van casco-biztosítása. Emellett az utóbbi években egyre több biztosítónál elérhető az úgynevezett vadkár-kiegészítő biztosítás is – teszik hozzá.

Ha nincs cascód, sem kiegészítő biztosításod, akkor csak különleges esetekben számíthatsz kártérítésre. Ilyen lehet, ha a vadveszély tábla hatályán túl történik az ütközés, illetve ha a vadásztársaság bármilyen hibát vétett (pl. a kerítés vagy az etető kivitelezésénél). Nem egyszerű és nem is gyors így behajtani a javításod költségét, de nem is lehetetlen. Akárhogy is, mindenképpen érdemes szakértő támogatást kérni, mielőtt belevágsz.