Kérdezz-felelek a vasárnaptól életbe lépő új szabályokról

Kérdezz-felelek a vasárnaptól életbe lépő új szabályokról

- Kategória: Cikkek

Akinek a közeljövőben jár le a műszaki vizsgája, jobb, ha figyel, ugyanis az ott kapott papírt muszáj lesz megőriznie, még ha eddig rendszeresen ki is dobta, legalább is a friss sajtóhírek szerint. Más kérdés, hogy ebben – szinte – semmi új nincs, szóval igencsak alaptalanok a pletykalapok és a kattintásvadász oldalak hatásvadász bejegyzései…

 

Korábban már részletesen írtunk a műszaki vizsgával kapcsolatos változásokról, ám most, hogy a közelgő dátum miatt újra felkapták a lapok a témát, sok téves információ is szárnyra kapott – ezek közül szemezgettünk:

 • Tényleg bevonják a forgalmit, ha az igazolólap nélkül közlekedek? (Állítólag anélkül nem érvényes.)
 • Szó sincs ilyenről. Sokkal valószínűbb, hogy eleinte inkább szóban figyelmeztetnek rá, mi több, a rendőrség eddig semmilyen szankcióról nem számolt be.
 • Mit tegyek, ha nem őriztem meg a legutóbbi műszakin?
 • Semmit. A rendelet csak a 2018. május 20. után vizsgázott autókra, motorokra érvényes.
 • Idézet egy Facebook-hozzászólásból: Olvastátok? A rendőrök megint szívatnak minket! Büntetnek a műszaki lap hiányáért is!
 • Senki nem írta, hogy büntetnek, csak azt, hogy igazoltatáskor kérhetik. Egyébként meg nem a rendőrök szívatnak, hanem az Unió döntéshozói, akik az összes tagállam számára előírták. Gondolhatod, mennyire hiányzik ez egy járőrnek…

kgfb fedezetlensegi dij forgalmi engedely

 • Hogyan pótolhatom az elhagyott Műszaki vizsgálati bizonyítványt?
 • Továbbítottuk kérdésedet, de eddig sajnos nem érkezett rá válasz. Az NKH és a Kormany.hu oldalon sincs rá egyértelmű megoldás, szóval a helyedben készítenék egy másolatot róla. Ha ez nincs, akkor megkeresném a vizsgabázist, ahol jártál, és ott minden bizonnyal útbaigazítanak.
 • Nincs olyan hely a motorban, ahol egy papírfecni túlélné a mindennapos közlekedést, esőt stb. Mégis hová tegyem?
 • Ez nem egy hegymászóhátizsák, hanem egy A4-es lap. Ha a forgalmid meg a jogsid elfér, akkor ezzel sem lesz gond… Szerintem.
 • Tényleg átmegy a vizsgán a motor, ha csak pár apró hiba van rajta, és ezeket meg is találják?
 • Igen. Itt írtunk róla részletesen.

Frissítve:

A rendőrség cáfol: mégsem kötelező az új műszaki igazolás

Jól sejtettük, hogy jogos a feltételes mód – a rendőrség pontról pontra cáfolta, hogy bárkin is számon kérnék a papírt vagy bírságolnának a hiányáért.

Continental 2019

Facebook Comments

1 Comment

 1. Zoltán Lehota

  Pontosítsuk még tovább a dolgot.
  Csak a HONOSÍTOTT járművek esetében kell ez a papír 2018. 05. 20. után.
  Tehát az első alkalommal Mo-on forgalomba helyezett járművekre ez nem vonatkozik.
  A külföldről behozott és sok esetben elcsalt műszaki érvényességek miatt, keményít a “közös tudat”. Érvényes műszaki engedélyt ugyanis a fogadó ország is “elfogadott”, amely miatt jelenleg egy kezdő nepper illetve egy amatőr hamisító munkája is elegendő hogy vizsgáztatás nélkül is forgalomba lehet helyezni behozott járművet, mivel annak eredeti érvényessége megy itt tovább. Az eredetiségvizsgálattal is hasonló volt a helyzet, de azt a kiskaput már bezárták. Korábban az sem kellett, de már kell. Az más kérdés, hogy mennyit ér…

Válasz