A szerelőm elesett a motorommal – nekem kell kifizetni?!

A szerelőm elesett a motorommal – nekem kell kifizetni?!

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
10

Tibor levelében egy ritka, ám annál veszélyesebb helyzetről mesél – mi a teendő, ha a barátod vagy szerelőd okoz balesetet a motoroddal?

Sziasztok Hegylakók! Segítséget szeretnék kérni tőletek: a szerelőm múlt héten (2018. 07. 20.) elesett a motorommal (Kawasaki Z750). Csúszás közben nekiment egy autónak is, jó drága verda (Lexus), szóval esélyes, hogy vastagon fog majd a biztosító tolla. Kérdéseim:

– Ilyenkor a szerelőre hárítható a kocsiban okozott kár, hogy nekem ne emelkedjen a KGFB-díjam? Vagy mindenképpen én bukok az eseten, és utólag kell bevasalnom rajta? (Frissítve: a motor nem szakszervizben volt, egy „otthon dolgozó” szerelő javította, tehát nincs munkalap, számla stb. – a szerk.)  

– Hogyan tudom behajtani a motor javításának költségeit?

Üdvözlettel,

Tibor

Kedves Tibor!

Sajnos nincsenek jó híreim, már csak azért sem, mert korábban (egy hasonló esetben) a motor tulajdonosát ítélték el, sőt bármilyen nonszensz, neki kellett fizetnie a személyi sérülés miatt megítélt kártérítést is. Tegyük hozzá, ott nem volt a motornak érvényes biztosítása, de ez nem változtat a tényen, hogy most a Te KGFB-d terhére javítják meg az autót.

Ha nem tudtok megegyezni a szerelővel egymás között, akkor azt javaslom, már az első lépéseknél vegyél igénybe profi, közlekedési ügyekre szakosodott jogászt, mert nem lesz sem egyszerű, sem rövid a bírósági szakasz, beleértve azt a részt, amelyben a motorod helyreállítását követeled majd a szerviztől, amit megint csak a cég biztosítása terhére érvényesíthetsz, már ha volt ilyen (Időközben kiderült: nem volt – a szerk). Ráadásul, ha a bíróság pár évnyi huzavona után ki is mondja, hogy a szerelőnek kell megfizetnie minden okozott kárt, akkor is ott lebeg a kérdés: mikor látsz pénzt az ítéletből?

Nem könnyű tömören összefoglalni, mi és miért történik egy ilyen baleset után, de az alábbi ütközés és annak ítélete erős támpont lehet, még ha a két sztori között vannak is eltérések:

  1. K. Zs. egy ügyfele Harley-jával motorozott, amikor ütközött egy Suzukival – a két motor balesetében négyen haltak meg.
  2. K. Zs. okozta az ütközést, de tegyük hozzá, a Suzukit vezető motoros erősen ittas volt, ami komoly befolyásoló tényező.
  3. Hogy még bonyolultabb legyen, az okozó, K. Zs. csak javításra kapta meg a motort a tulajdonostól, B. J.-től egy nappal korábban. Mivel a motor régóta nem működött, műszakija, biztosítása nem volt.

A per tétje: 12,5 millió forint

Egy másik bíróság már megítélte a Suzukin ülők hozzátartozóinak a 12,5 millió kártérítést, így most az volt a kérdés, hogy ki fizesse ezt. Vajon a Harley-t vezető, s hibázó K. Zs. örökösei, a Mabisz vagy a gép tulajdonosa, B. J. fizessen? Itt jön a csavar a történetben, ugyanis a kormányrendelet egy másik passzusa szerint a Mabisz az összes költsége megtérítését követelheti, akár a gépjármű tulajdonosától, üzembentartójától, akár a sofőrtől vagy mindkettejüktől.

(A kép illusztráció – MTI Fotó: Lakatos Péter)

A jogszolgaltatas.blog.hu utánajárt, s kiderítette: a közfeladatot is ellátó, de magánegyesületeként működő Mabisz nem a balesetet okozó K. Zs. örököseihez fordult, hanem a Harley tulajdonosától, B. J.-től követelte a pénzt, akinek annyi köze volt a balesethez – a bírósági leírás alapján -, mint neked, kedves Olvasó. A Győri Ítélőtábla (dr. Lezsák József tanácselnök, dr. Szalay Róbert előadó bíró) jogerős határozatában nem adott igazat a Mabisznak, de a Legfelsőbb Bíróság (dr. Kiss Mária tanácselnök és egyben előadó bíró vezetésével) az első fokú ítéletet hagyta jóvá:

a motortulajdonosnak, B. J.-nek kell kifizetnie a 12,5 millió forintot, hiába volt teljesen ártatlan és nem is vett részt a balesetben.

Miért történt így?

Ítéletük szerint a kormányrendelet egyik paragrafusa a Mabisznak lehetőséget ad a balesetet okozó jármű tulajdonosa elleni kártérítés (megtérítés) követelésére. Érdekes módon azt nem vették figyelembe, hogy jogellenesen használták a motort, ezzel a vezető is tisztában volt, ráadásul a másik motoros ittasan ült nyeregbe, most mégis a tulajdonost vették elő…

Ezután mire számítson, akinek a szervizben, javítás után, a próbaúton okoznak balesetet az autójával, motorjával? Esetleg ellopják a kocsiját, és azzal elütnek valakit? Akkor is a pórul járt autós, motoros fizet majd? Lehet, hogy a jogszolgáltatás megvalósult, de hogy józan paraszti ésszel fel nem fogható, hogy ez lenne az igazság, az biztos.