Három hiba, amit Te is elkövetsz a sorok között

Három hiba, amit Te is elkövetsz a sorok között

- Kategória: Baleset-megelőzés
28

Elég egy kánikulai nap, kicsit stresszesebb reggel vagy egy pillanatnyi kihagyás, és máris elköveted azt a három alapvető hibát, amit egyébként csak a kezdőkre és a városban ritkán motorozókra jellemző.

Nem szemrehányásnak szánjuk ezt a pár sort, sőt éppen ellenkezőleg: szeretnénk, ha kivesznének ezek a rossz beidegződések, és egyszerűbbé, élvezetesebbé, no meg biztonságosabbá válna a városi motorozás. Lássuk hát, milyen rossz példákat lát – és tanul el – az egyszeri pilóta a sorok között araszolva!

Hol van a lábad?

– Ne tedd, ez csak hamis biztonságérzeted ad, de valójában a saját dolgod nehezíted vele! – szólt az oktató kedvesen, de határozottan, amikor a ducatis kislány még 10-20-szal haladva is lógatta a lábait a bóják mellett. Szavai most is a fülemben csengnek, ahogy éppen előttem imbolyog a Z750-es kolléga a Budafokin, miközben cipője orra az aszfaltot súrolja.

Ha lassú araszolás közben lógatod a lábad, azzal csak a saját dolgod nehezíted meg – ne tedd!

Ideje hát megjegyezni: lábakat az indulással egy időben a lábtartókra! Hidd el, sokkal könnyebb terelgetni a motort, ha combbal, vádlival (is) irányítod, arról nem beszélve, hogy így a csuklód, alkarod is kevésbé fárad lassú araszolás közben.

Tényleg egy percen múlik?

Gyakori életkép: utoléred a bizonytalan robogóst, motorost, aki nálad lassabban, óvatosan araszol előre a kocsik között. Ilyenkor jelezhetsz neki, hogy Te tudnál jobban is haladni, engedjen el, esetleg beállhatsz mögé, hiszen előbb-utóbb úgyis kikerülöd – semmi nem múlik azon az egy percen.

Ne kapkodj, ha utolérsz egy másik, lassabb motorost! Ha vele párhuzamosan, a kocsisor túloldalán próbálsz elsuhanni, azzal mindkettőtöket veszélybe sodorhatod…

Ha ezek nem használnak, akkor jön a – sajnos – leggyakoribb, egyszersmind legveszélyesebb forgatókönyv: a tötymörgést elunva sávot váltasz, és amíg ő balról kerüli a kocsikat, Te jobbról mész el mellettük. Ennél rosszabbat nem is tehetnél, hiszen ma már az autósok többsége igyekszik segíteni – vagy legalább nem gátolni – a motorosokat. Mi lesz ebből? Balról előregurul a motoros, az autós ezt látva kissé jobbra húzódik, pont oda, ahol Te szeretnél előreosonni, és máris a padkára szorít. Szóval csak türelem, egy perc késés nem a világ vége!

Van, amikor nem adja ki a sorok között…

Ha egyszerűen nincs annyi hely, hogy elférj, ne állj a kocsi mögé egy centire a motort bőgetve! Ezzel csak felidegesíted a sofőrt, aki a legközelebbi motorost dafke nem engedi el – senkinek nem használ. Persze jelezhetsz neki, ha a sofőr véletlenül nem vesz észre téged, mert sürgős megosztani valója akad a Facebookon, amíg a dugóban áll, de erre tökéletesen megteszi az egy-egy pillanatra felvillantott refi, nem kell dudálással, motorbőgetéssel még nagyobb hangzavart okozni – épp elég zajos a város így is.

Ha másért nem, hát a szabályok miatt légy türelmes! Nem véletlen, hogy a KRESZ-ben is így szerepel – a motoros előregurulhat, ha elegendő hely áll rendelkezésre…

Szóval csizmát a lábtartóra, és légy türelmes a nálad lassabb autós vagy motoros mögött! Ne feledd: nem az a cél, hogy két perccel hamarabb tudd le a távot, hanem az, hogy egyben hazaérj. Jó utat és balesetmentes szezont kívánunk minden motorosnak!