GumiGuru: Több ezret motorozom a GSX-R-rel…

GumiGuru: Több ezret motorozom a GSX-R-rel…

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Milyen abroncsot ajánlanátok egy 2004-es, 600-as Suzuki GSX-R-re? A motort használom városban, hètvègi motorozásra, illetve 6-8 napos, háromezer kilométeres utazásokra, melyek egy része autópályás használat. Pályanapozni nem járok vele, utast sem szállítok, kevés csomaggal indulok el.

Tisztelettel: P. György

VÁLASZ

Kedves György!

Írásodból arra merek következtetni, hogy nem az a fajta motoros vagy, aki megpróbálja a birtokában lévő sportmotorjából az utolsókat is kifacsarni, de ha tévedek, akkor elnézésed kérem. Évekkel ezelőtt még szigorúan ragaszkodtam az elvemhez, hogy sportmotorra sportgumit, túramotorra meg túragumit szereljünk. Viszont a piac és az igények változnak, ezt a trendet követik az abroncsgyártók is. Ez nem azt jelenti, hogy egy vérbeli sportmotorból túragép lesz, csupán érdemes lehet a gumiválasztással lekövetni a stílusunkat, felhasználási szokásainkat.

Suzuki-GSX-R750-In-Action-2
Suzuki GSX-R

A túrázások, amit javarészt autópályán teszel meg, egy sportgumi egyébként sem hosszú élettartamát még tovább rövidíthetik, a sok egyenesfutás következtében kellemetlen kopásképet alakíthatunk ki akaratunk ellenére. Itt jön képbe az előbb említett elméletem, amit teljesen nem rúgnék föl, de a mai trendekkel már jól lekövethetőek a te igényeid. Nézzük a vadi új túrasportabroncsokat: Conti RoadAttack 3, Michelin Road5, Bridgestone T31 – ezeket gond nélkül felszerelném egy sportgépre is, jó a profiljuk, kellően sportosak, simán elfutnak egy ilyen gépen, és még tartósak is. Viszont, ha ragaszkodsz a sportabroncsokhoz, akkor szerintem érdemes lehet tartósabb gumik közül válogatnod, ami jól igazodik a motorozási stílusodhoz. Michelin Power 2CT, Power 3 és a Dunlop Qualifier II  – ezek igazi kilométerfalók.

Continental 2019