GumiGuru: Tartós megoldás a Kawasaki GTR-re

GumiGuru: Tartós megoldás a Kawasaki GTR-re

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Kawasaki GTR1400 motorom van, jelenleg Metzeler Z8 van fent, de szeretnék más típust is kipróbálni, mit javasoltok? Egy ekkora tömegű motoron mennyi az elfogadott futásteljesítmény? A Z8-ak közül az egyik 17 ezret futott, de amit most cseréltem, az “csak” 11 ezret. Alapvetően túrázásra használom a motort.

Köszönöm a válaszotokat!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! Igen magas a két “egyforma” gumi közötti differencia a futásteljesítményt illetően. Szerintem nem lehetett annyival más a felhasználás a két időszakban, ami a jelentősen rövidebb élettartamot indokolná, ezért én az abroncsban keresném a magyarázatot. A GTR egy nehéz gép, 300 kg körüli önsúllyal. Technikai jelölést illetően egyetlen betű lehet az eltérés a két gumi között, egyetlen egy “O” betű.

Kawasaki 1400GTR

Ez utal az erősített abroncsra, mely kifejezetten az ilyen nehezebb gépekre készült. A normál “M” jelzi a standard verziót. Ez csak feltételezés részemről, talán itt kereshetjük a magyarázatot a durva eltérésre, szóval

szerintem a második nem erősített szerkezetű papucs volt.

Egyébként a 10 000 km fölötti futás már egy teljesen elfogadott érték, egyáltalán nem rossz. Ha nem ragaszkodsz az elefántos márkához, és kipróbálnád más gyártó termékét is, akkor van néhány bevált opció. A Dunlop RoadSmart 3 alapesetben is erősített szerkezettel készült, így első körben ezt javasolnám, túramotorosok egyik kedvenc abroncsa. A jól ismert Michelin Road4 GT is szóba jöhet még.  Ezek modern gumik, szerintem elégedettebb leszel velük mint a Metzelerrel. A Bridgestone bizonyos típusai is közkedveltek, főleg azok számára, akik a hosszú élettartamot kedvelik. BT023 GT, vagy a legmodernebb mintázat a T31 GT, ami jó lehet a nagy és erős Kawára.